Nye reiseregler: Enklere retur fra feriereiser i Europa

Middelhavet er varmt og strendene er klare for å ta imot nordmenn, men Hellas og Spania må vente på karantenefri hjemreise. Foto: Ving

Regjeringen har åpnet for forenklede regler rundt reiser til Europa fra begynnelsen av neste måned. Reisearrangørene er optimistiske og tror på en gjenåpning av Syden-trafikken og andre feriereiser til Europa snart.

Fra 5. juli vil ikke regjeringen lenger advare mot unødvendige reiser til EU, Schengen eller Storbritannia. Da er reiserådet til disse områdene historie.

De som har koronasertifikat slipper innreisekarantene. Hovedregelen er likevel at alle skal testes på grensen ved innreise, også de som har fritak fra innreisekarantene.

De som derimot hadde håpet på fri innreise fra alle land i Europa i denne fasen også for de som ikke er fullvaksinert, blir nok skuffet, selv om feriereisen blir noe enklere for mange heretter.

Advarer ikke lenger

Hjemreisen vil bli enklere for de som komme fra land med lite smitte. Grensen for røde land heves fra dagens 25 smittede per 100 000 innbyggere til nå å bli 50 smittede.

Det betyr at det blir karantenefri hjemreise fra en rekke nye land i tillegg til Island og Malta, som gjelder i dag i tillegg til Færøyene og noen regioner i Finland.

For Europa kan dette nå gjelde land som Italia, Tyskland, Polen, Tsjekkia, Romania, Ungarn, Østerrike, Bulgaria, Finland og Liechtenstein.

Hellas og Spania må vente

Store og populære ferieland som Hellas og Spania ligger over grensen for karantenefri hjemreise.

Hellas har i dag 127 smittede per 100 000 innbyggere, mens Spania ligger på 133 smittede.

Disse landene er da å betrakte som røde.

Regelen blir da at karantene-plikten opprettholdes, men at kravet om at det skal skje på hotell bortfaller. Man kan altså gjennomføre karantenetiden i eget hjem.

Glede hos reiseselskapene

Hos reiseselskapene er det optimisme å spore:

– Her var det mye positivt. Jeg håper dette bidrar til at kundene nå bestiller reiser og at vi kan løfte som planlagt den 14. juli. Dette har vi ventet på, sier Norge-sjefen i Ving, Marie-Anne Zachrisson. Første turen skal gå til Gran Canaria.

Også i TUI er man lettet:

– Vi beveger oss i riktig retning og åpner sakte men sikkert opp for utenlandsreiser. Vi anser dette som positivt, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI til flysmart24.

I og med at reiserestriksjonene oppheves fra 5. juli tror flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs blir litt sent til at feriereise-aktiviteten med charterselskaper eller rutefly til Middelhavet eller storbyer i Europa vil ta av på kort sikt.

– Vi kommer til å se at det blir økt etterspørsel på Sydenreiser og andre feriereiser til utlandet, men de aller fleste nordmenn holder seg nok hjemme i juni og juli. Men i august vil både kapasitet og etterspørselen øke på, tror Elnæs.

Avhengig av ny kapasitet

Hvor stor trafikkøkning som kommer rett etter 5. juli, tror Elnæs er avhengig av den kapasiteten som SAS, Norwegian og andre flyselskaper legger inn som følge av de nye reisereglene:

– Jeg tror vi vil se økt etterspørsel fra 5. juli, men mye vil være avhengig av hvor mye kapasitet SAS og Norwegian vil sette inn, basert på nyhetene som kom i dag. Begge selskap nylig har oppskalert sommerruter, sier Elnæs.

Derimot tror han ikke det blir noen økning i kapasitet på interkontinentale flyruter før utpå sensommer eller tidlig høst, siden reiserådet for resten av verden ikke vil bli vurdert opphevet før i august.

«Kan bli skremt»

Elnæs tror de klare advarslene om store og lange køer på grensen når man kommer hjem, kan få mange til å revurdere sine reiseplaner:

– Ja, jeg tror mange kan bli litt skremt av faren for meget lange køer på innreise til Norge og det samme på destinasjons-flyplassen, sier han.

Det blir også nye regler for hotellkarantene. Heretter vil slik karantene kun bli aktuelt for reisende som kommer fra røde land, og grensen er satt til over 500 positive tilfeller pr. 100.000. Alle land i Europa er langt under denne grensen.

PS: En annen nyhet som kom fredag var at regjeringen har besluttet at kravet til test og innreiseregistrering fjernes for personer som kan dokumentere at de er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene.