Smittefrykten gir seg – folk kaster seg på Syden-flyene

Sol, sommer og greske øyer. Mange kaster seg på Syden-flyet nå om dagen. Foto: TUI

Nordmenn har til nå vært en smule avventende til å kaste seg på Syden-bølgen i sommer av frykt for å bli smittet på reisemålet. Nå begynner den frykten å gi seg, for nå kjøpes det stadig flere charterreiser for juli og august.

– Folk har blitt tryggere. Flere land har blitt grønne og forsikringene gjelder som før. Det er nok det som gjør utslaget, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise til flysmart24.

Hos TUI opplever man at den første avgangen denne sommeren er så godt som utsolgt.

Klasse for seg

Til nå har salget av reiser i hovedsak vært for opphold i høst, fra september. Men nå har det vært en forandring: Finn Reise har merket en klar vekst i salget for sommeren, og det er spesielt to land som stikker seg ut.

De to landene er Spania og Hellas, som er i en klasse for seg.

For Hellas’ vedkommende er situasjonen for nordmenn avklart. Landet er grønt, i motsetning til Spania.

– Vi ser at Hellas og Spania står for åtte av ti bestillinger, og er suverent mest populært. Så kommer Kroatia på en god tredjeplass, sier Berge. Også Kroatia er grønt for tiden.

Bratt kurve

Han presiserer at det ikke er snakk om Syden-salg som i et normalår, men at det fortsatt er salg fra et lav nivå for pakkereisers vedkommende.

Uansett, for charterreiser har salgskurven steget brått den siste uken.

– Vi ser en økning med 88 prosent i forhold til forrige uke. Vi ser en stor vekst for alle områder – og veksten for utenlandsreiser er vesentlig høyere enn for innenlandsreiser i denne perioden. Det medfører at andel utenlandsreiser øker, sier Berge.

Snart utsolgt

Denne tendensen bekreftes av en av de tre store charteroperatørene, TUI:

– Salget har gått jevnt bra. Det er også mer sommersalg nå enn tidligere. De første avgangene våre er straks fulle. Det var for eksempel bare 10 plasser igjen til Kreta neste søndag sist jeg sjekket, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren til flysmart24. 

Kreta-flyet går som normalt selv om innreisereglene fra øya ble strammet inn i går.

For Finn Reises vedkommende er det kun salg av sommerhytter i Norge som har økt mer enn pakketurer.

De grønne

Det er smittekartet til Folkehelseinstituttet som avgjør om returen fra et land i Europa kan skje uten karantene.

At Spania er rødt, men likevel på salgstoppen hos Finn Reise, betyr at de som ikke har korona-sertifikat må belage seg på karantene ved hjemkomst.

Grensen for at et land skal bli grønt ble endret for kort tiden siden da Norge valgte å følge EUs norm. Det betyr at antall smittede i grønne land kunne økes fra 25 til 50 smittede per 100 000 innbyggere.

Det gjorde store deler av Europa grønt i en håndvending.

Er forsikret

Et av de store usikkerhetsmomentene for utenlandsreiser har vært om forsikringen gjelder. Selskapene har hatt noe ulik praksis, men når landene i Europa er grønne er saken helt klar:

– Kunder i Europeiske Reiseforsikring er forsikret uavhengig av vaksinestatus og hvorvidt de har koronasertifikat eller ikke. Alle våre kunder har full forsikringsdekning på reise i land der det ikke foreligger reiseråd. Vi skiller ikke på vaksinerte og uvaksinerte, eller hvorvidt en hendelse er koronarelatert eller ikke. Sommerferien er høysesong for oss, så vi er godt bemannet for å hjelpe til når noe skjer, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland.

Dette er endringene fra fredag:

Følgende land fortsetter å være grønne:

Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Færøyene, Grønland, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Følgende land er oransje eller røde:

Oransje: Irland, Latvia, Nederland og Monaco.

Røde: Andorra, Spania, Storbritannia, Kypros (endres fra oransje) og Portugal (endres fra oransje).

Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land.