Trafikken tar seg opp – SAS på listen over de største

SAS er blant de store selskapene i Europa som har gjenopptatt flest ruter etter pandemien. Her fra Tromsø lufthavn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flytrafikken i Europa tar seg opp etter pandemien, selv om nivået ennå er lavt i forhold til siste normale år i 2019. På den ferskeste oversikten er SAS med på listen over selskapene med høyest aktivitet.

Tall fra Eurocontrol, som koordinerer lufttrafikk-tjenesten i Europa, viser at de store og toneangivende flyselskapene nå er i ferd med å reise seg igjen.

Helt på topp på listen over de store selskapene troner det nasjonale flyselskapet i Tyrkia, Turkish Airlines.

Ledende lenge

Selskapet operer nå 1 254 avganger per dag, det utgjør 85 prosent av de rutene som det gjorde før pandemien slo ut luftfarten i mars 2020.

Dette selskapet har vært ledende i trafikkveksten over lang tid, og det er også en god stund siden selskapet også gjenopptok sin rute mellom Istanbuls nye flyplass og Oslo Lufthavn.

På de neste plassene kommer et par andre og sentrale selskap i Europa:

Air France og nederlandske KLM. Sammen med Turkish Airlines har de pallplassene.

Langt bak

Air France operer nå 880 flyvninger og 66 prosent av rutenettet fra før korona-krisen, mens KLM nå har 663 avganger per dag. Det utgjør 71 prosent av selskapets tidligere ruter.

Så følger tyske Lufthansa med 772 avganger, og 51 prosent av 2019-nivået. Deretter følger SAS som nå er oppe i 387 flyvinger per dag, en kapasitet på 50 prosent i forhold til normalt.

På sjetteplass – og et godt stykke bak sine konkurrenter – ligger British Airways med 267 avganger og 27 prosent av rutene i et normalår.