Gambler på at innreisekravene skal bli opphevet

SAS klar til avgang fra Oslo Lufthavn til Newark-flyplassen utenfor New York. Mange nordmenn venter på at USA skal åpne igjen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Salget av feriereiser til skolens høstferie i er full gang, og hos Finn Reise har man observert en uventet situasjon: Salget av flybilletter til USA har skutt i været. Det er bare ett stort hinder – USA er i praksis stengt for ikke-amerikanere.

Kommersiell direktør Terje Berge sier at staben på Finn Reise stusser over det gode salget av billetter, som er spesielt god på SAS’ non stop-rute fra Oslo til New York.

– Jeg kan nesten ikke tro annet enn at det dreier seg om folk som gambler på at USA skal lette på innreisestoppen innen høstferien tar til i oktober, sier Berge til flysmart24.

Ivrige nordmenn

Tallene fra Norges største uavhengige søkemotor levner ikke tvil om at iveren etter å komme på høstferie er betydelig blant nordmenn.

Det er fire destinasjoner som stikker seg klart ut:

Spania er alltid på topp som det suverent mest foretrukne ferielandet, også i høstferien. Så følger salg av innenriks-billetter i Norge, før USA overraskende dukker opp og med Thailand som god nummer fire.

Berge sier at gode avbestillings- og endringsregler hos flyselskapene gjør det til et enklere valg for de som vil ta sjansen på at USA skal åpne igjen. Det kan være forklaringen på USA-salget, innreise-stansen tatt i betraktning.

Hans beste råd

– Vårt beste råd er likevel å kjøpe en billett som det er mulig å endre eller få refundert. Reglene for reiser endres jo hele tiden og det kan være en sjanse å ta å kjøpe en billett som kanskje er tapt hvis innreise ikke er mulig. Med fleksibel billett er man garantert å ikke tape pengene, sier Berge.

Hos SAS, som driver den eneste direkteruten mellom våre to land, sier pressesjef John Eckhoff at selskapet er godt fornøyd med salget av billetter på ruten.

Han sier at det fins måter å sikre seg mot å tapene pengene hvis det viser seg at det likevel ikke vil være mulig å komme seg inn i USA selv i oktober.

Utvidet fleksibilitet

– Det er ordinære billettvilkår som gjelder, men SAS har utvidet fleksibilitet. I tillegg til 24 timers åpent kjøp kan du endre bestilling etter behov – eller avbestille helt mot en SAS Travel Voucher – frem til 72 timer før avgang, sier Eckhoff.

Den garantert enkleste måten er å kjøpe seg opp til fleksibel billett.

– SAS Plus-billett er både ombookings- og refunderbar og det er mange som velger de mest fleksible billettene gitt usikkerheten som tross alt råder, sier Eckhoff.

Beiden sier nei – foreløpig

Selv om EU og Storbritannia har åpnet for innreise fra USA til Europa for fullvaksinerte amerikanere, har USAs president Joe Biden vært avvisende til å la samme regel gjelde den andre veien.

Både flyselskaper og regjeringer har presset på for å få presidenten til å åpne opp, foreløpig uten hell.

Biden sa for noen uker siden at han skulle vurdere saken på nytt, og alle regnet da med at det betød at grensen ville bli åpnet.

Slik ble det ikke. Biden vurderte riktig nok saken på nytt, men svaret ble at grensene ble like stengt som før.