Mistet reisetrening? Her er starthjelp for en høsttur

Utsikt over Dubrovnik, en gammel by på kysten av Adriaterhavet i Kroatia. Byen er en av anbefalingene for en høstferie. Foto: Shutterstock

Etter at justisminister Monica Mæland ønsket nordmenn «god tur» til utlandet da hun presenterte reiselettelser fredag, er det mange som nå teller nå på knappene og planlegger ferietur til utlandet i høst. For mange vil dette være første gang siden mars 2020.

Men – hvor skal vi reise? Har vi fått litt lite reisetrening i det siste året? Flysmart24 har spurt en reiseekspert.

Anette Maltun Koefoed takket i juli av som en av lederne i Berg-Hansen reisebyrå, etter å ha jobbet i reiselivet i flere tiår og sendt nordmenn til alle tenkelige hjørner av kloden.

Nå jobber hun i rederiet Wallenius Wilhelmsen, men svarer på strak arm om sine feriefavoritter – både for egen del og hvilke hun vil anbefale andre denne høsten:

Favoritt-reisemålet

– Det blir vanligvis Spania, fordi det er kort reisevei og varme i oktober. Da er man garantert varmest en forlengelse av sommeren som er fin å ta med inn i vinteren. Før jeg fikk barn var det november som var favoritten med Mauritius eller andre eksotiske reisemål. I år gjør jeg et unntak fra alt og det blir Maldivene. Jeg tror direktefly vil bli mer aktuelt fremover og derfor vi vil nok se flere som setter dette opp, sier Koefoed til flysmart24.

For mange andre går ikke reisen til nye og spennende destinasjoner i eksotiske omgivelser. De går til de samme reisemålene, år etter år.

Koefoed har en klar oppfatning om hvorfor det blir slik:

Hytte i utlandet

– Når vi først har hatt det fint et sted har vi en slags garanti ved at det blir fint neste gang også – så slipper vi det å finne ut av alt på nytt. Det er ytterst få som synes det er gøy å forsøke å finne det perfekte stedet. Og vi bruker mye penger på reiser – da vil vi at det skal fungere og liten risiko. Vi ser at folk bestiller samme sted og samme rom år etter år. Det er som å ha en slags hytte i utlandet, sier hun.

Det er ikke bare Kofoed som normalt velger Spania også om høsten.

Gran Canaria er en vinterferie-favoritt for mange, og spesielt feriestedene på sørvestkysten av øya – som Puerto Rico, Playa del Inglés og Argueniguin som normalt trekker titusener av nordmenn hver eneste vinter.

Få alternativer i Europa

Så, hvis folk for en gang skyld skulle Gran Canaria i høst og vinter, hva ville hun så anbefale i Europa som en erstatning?

– Det er ikke enkelt. I Europa er vanskelig å finne noe annet enn Gran Canaria hvis man ønsker sol og varme fra november til mars – og det er jo det de fleste gjør. Derimot kan jeg anbefale direkteflyene til henholdsvis Maldivene eller Seychellene. Og det vil nok komme flere destinasjoner med direktefly etter hvert. Ellers er alltid Dubai et godt alternativ. 6-7 timer på fly og direkte det også, sier Koefoed.

Dette er fem europeiske land som Koefoed mener er perfekte for en tur i høst:

Hellas

«Vi nordmenn elsker Hellas, og det av god grunn. Varmt og deilig klima, turkist hav, flotte strender og nydelig mat er det som møter deg her. Dessuten finner du øyer for enhver anledning – enten du er på tur med familien, kjæresten eller vennegjengen.»

Flysmart24 har sjekket smittenivået her: 287 smittede per 100 000 innbygger, høyt – men fallende. Rødt.

Spania

«Spania er en sikker vinner – hver eneste høst og vinter. Vil du nyte late og varme sommerdager ute på en av Kanariøyene? Eller drikke sangria på en beach club i trendy Palma? Uansett hva du velger, så kan du føle deg trygg på at ferien blir fortryllende.»

Flysmart24 har sjekket smittenivået her: 101 smittede per 100 000 innbyggere. Blir snart grønt, hele landet. Rødt.

Kroatia

«Beliggende flott til ved Adriaterhavet finner du ferieperlen Kroatia – et land som virkelig er lett å forelske seg i. Ja takk til krystallklart vann, vakker skjærgård, god mat og spennende historie. Hva med å dra på én ukes høstferie til Makarska Riviera eller øya Hvar? Eller en langweekend til UNESCO-byen Dubrovnik?»

Flysmart24 har sjekket smittenivået her: 350 smittede per 100 000 innbyggere, et av de få land som går feil vei. Rødt.

«I år gjør jeg et unntak fra alt og det blir Maldivene»

Anette Maltun Koefoed. Foto: Berg-Hansen

Portugal

«Portugal blir mer og mer populært som feriedestinasjon, men det er på langt nær like folksomt her som hos naboen Spania. Det slående vakre kystlandskapet her er perfekt å oppleve med bil! Hva med å gå for en Camper Van, slik at du enkelt kan manøvrere deg mellom de enorme sandstrendene, det dramatiske klippelandskapet, og de pittoreske fiskelandsbyene?»

Flysmart24 har sjekket smittenivået her: 141 smittede per 100 000 innbyggere, på rask vei nedover. Oransje.

Malta

«Vi må ikke glemme Malta – den lille øya i Middelhavet som har så utrolig mye å by på! Her har du et deilig klima, massevis av historie, og krystallklart vann. Kombiner sol og bad med et besøk til vakre Valletta by, eller den historiske middelalderlandsbyen Mdina.»

Flysmart24 har sjekket smittenivået her: 93 smittede per 100 000 innbyggere, synkende. Oransje.