Gardermoen festbrems: Munnbind og meteren består

Munnbindkrav og meteren er vekk som regler nasjonalt. Men ikke på Oslo Lufthavn. Her blir begge krav, i alle fall over høstferien. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Fra klokken 16 lørdag blir reisehverdagen enklere for oss nordmenn. Fra det tidspunktet forsvinner en del regler som til nå har gjort reisehverdagen vanskeligere.

Men slett ikke alle regler blir borte. Det gjelder bl.a. for de som skal reise til og fra Oslo Lufthavn.

For mens munnbind og meteren blir borte som nasjonale anbefalinger, vil Oslo Lufthavn henge etter som en slags festbrems:

Her vil det fortsatt være krav om bruk av munnbind fra du ankommer terminalen både på ut- og hjemreise. I tillegg blir folk fortsatt bedt om å holde en avstand på minst én meter til andre.

Til over høstferien

Siden også flyselskapene har bestemt seg for å følge de internasjonale anbefalingene om bruk av munnbind på fly – både for passasjerer og ansatte – vil dette kravet fortsatt gjelde også etter kl. 16 lørdag.

Det vil med andre ord være lite som endres for de som benytter seg av Oslo Lufthavn de nærmeste ukene.

Kommuneoverlegen i Ullensaker kommune, Lars Meyer-Myklestad, har vedtatt å forlenge lokal forskrift som omhandler munnbindpåbud ved OSL inntil videre.

Kommuneoverlegen har drøftet saken med FHI og innhentet opplysninger fra Avinor, og har avgjort at påbudet i første omgang skal gjelde til etter høstferien:

Mange reisende

– Høstferien står for tur de neste 2 – 3 ukene og reiselivsorganisasjoner melder om et betydelig økt antall bestilte utenlandsreiser. Beslutningen om å forlenge forskriften er gjort på bakgrunn av erfaringer med økt reisevirksomhet og antall positive tester etter reiser i ferieperioder, sier Meyer-Myklestad til flysmart24.

Han viser også til erfaringene med store reiseperiodere og begrenset areal på OSL:

– Når mange mennesker som har vært mange forskjellige steder samles i køer på flyplassen øker risikoen for å bringe smitte videre. Jeg vil gjøre en ny vurdering av forskriften etter høstferien, sier Meyer-Myklestad.

Meteren består også

Også kravet om å holde en avstand på minst én meter overfor andre, gjelder også – selv om Bent Høie vil oppheve regelen for resten av landet fra lørdag ettermiddag:

– Kravet om meteren gjelder fortsatt på OSL, selv om den ikke er selvstendig forskriftsfestet. Meteren er et av de aller viktigste tiltakene der smitte har stor sannsynlighet for være til stede. Bruken av munnbind er et supplerende viktig tiltak i situasjonen der meteren ikke kan overholdes, sier Meyer-Myklestad.

Må huske dokumentkonroll

Hos flyselskapene blir reisende minnet om dokumentkontrollen, som ikke opphører på reisemålet selv om mange reiseregler fjernes i Norge fra lørdag ettermiddag:

– Det er ikke våre regler, men de ulike landene – og hvor strenge de er vil således følge av de ulike landenes restriksjoner, sier pressesjef i SAS, John Eckhoff, til flysmart24.

Flyselskapene foretar kun dokumentkontroll på vegne av landet ved destinasjonen.

– Det er fortsatt svært viktig for den enkelte å sørge for at man til en hver tid er oppdatert om regelverket og dokumentkrav dit man skal, sier Eckhoff.