Bestillingene i været – egen app blir et nytt hjelpemiddel

Denne appen (t.h) skal nordmenn nå kunne bruke når de skal reise ut av landet. Foto: Knut-Erik Mikalsen/faksimile)

Fra lørdag klokken 16 fjernes en rekke reiseregler for å komme inn i Norge. Fra 1. oktober er tiden over da Utenriksdepartementet advarer nordmenn mot alle reiser utenfor EU/EØS som ikke er strengt nødvendig.

Fra i morgen ettermiddag inntrer det en del endringer i reisevirksomheten, noe som de som kommer hjem etter utenlandsopphold vil kunne glede seg over.

For publikum kom reaksjonene umiddelbart etter at gjenåpningen ble gjort kjent:

– Når pressekonferansen var avsluttet hadde vi økt besøkstallene med 160 prosent på ving.no. Nå følger vi spent om salget følger etter. Så langt ser det lovende ut. Det er reiser på vinterprogrammet og spesielt oktober, november og desember som har solgt best i dag, sier Norge-sjef Marie-Anne Zachrisson i Ving til flysmart24 fredag ettermiddag.

Mange bestemmelser blir enklere å forholde seg til. Flysmart24 har gjennomgått endringene som nå kommer.

De er:

Jubeldag for barnefamilier

De nye reglene betyr at færre må i karantene. De såkalte organsje landene – som til nå har hatt samme regler som røde land og som har betydd innreisekarantene – får nå samme bestemmelse som grønne. Det betyr null karantene, uansett.

For barnefamilier er det en viktige endring i det at kravet om karantene for barn under 18 år, bortfaller. Det vil igjen åpne for at familier kan reise på utenlandsferie sammen, uten å måtte risikere karantene.

Innreisekarantene gjelder nå kun for reisende fra røde, mørkerøde, lilla og grå land. 

Ikke helt som før

Til deg som skal ut: Vær klar over at noen land ikke har åpnet for fri innreise, så undersøk det før du bestiller reise. Det gjelder stort sett ikke innen EU, der et EU-koronasertifikat og utfylt helseskjema vil være det eneste man trenger for å slippe inn.

Landets ledende reiseforsikringsselskap, Europeiske, advarer mot at ikke alt er som før pandemien:

– Endelig kan reiselystne nordmenn igjen skape nye ferieminner i utlandet, med gyldig reiseforsikring i ryggen. Samtidig er det viktig at de reisende har i bakhodet at verden fortsatt ikke er slik den var før pandemien. Lokale regler og restriksjoner kan setter kjepper i hjulene, og det er fortsatt en uavklart smittesituasjon flere steder der ute, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Hjelp å få

Det er hjelp å få, kan flysmart24 fortelle: Nå dukker det opp et helt nytt reisehjelpemiddel for alle som skal ut av Norge. Den skal hjelpe nordmenn til å orientere seg i jungelen av regler som man måtte støte på dit man skal:

«Reiseklar» er Utenriksdepartementets reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering tilgjengelig i én app.

– Appen Reiseklar gir norske borgere på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering. Hensikten med Reiseklar er at nyttig og etterspurt informasjon skal bli enda lettere tilgjengelig for de som planlegger eller er på reise i utlandet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding fredag.

Siden mars i fjor har Utenriksdepartementet frarådet reiser til utlandet.

I juni i år ble det besluttet å oppheve det globale reiserådet trinnvis, og fra juli ble reiserådet opphevet for EØS/Schengen/UK samt enkelte land og områder på EUs tredjelandsliste.

Planlegge

Fra og med 1. oktober oppheves altså det pandemirelaterte globale reiserådet for resten av verden, og UD går tilbake til å utstede reiseråd for enkeltland ved behov.

Utenriksdepartementet vil nå gjøre vurderinger av landene som hittil har vært omfattet av det globale reiserådet, og med reiseråd for hvert enkelt land slik vi var vant med fra tiden før pandemien.  

I appen Reiseklar vil du finne følgende:

Informasjon om sikkerhetssituasjon, innreise og andre relevante opplysninger for nær 200 land. Om UD har utstedt reiseråd for et land eller område vil dette være synlig i appen. Den som aktiverer varslinger og stjedtjenester vil få varsling i appen når det skjer eventuelle hendelser i landet du er i, og i tillegg at den kan gi folk nyttig reiseinformasjon.