Økonomitopp: Feriereiser tross rentehopp og elprissjokk

Nordeas sjefstrateg, Erik Bruce (t.h) tror det blir lange reisekøer tross økte renter og prishopp på strø,. Foto: Knut-Erik Mikalsen/Nordea

Mange norske husholdninger forbereder seg nå på både økte lånerenter, rekordhøy strømpris og drivstoff på historisk høyt prisnivå. Til tross for dette tror en av landets fremste økonomer at folk likevel vil prioritere å dra på ferietur.

Erik Bruce er sjefstrateg i Nordea. Han tror nordmenn nå vil «feire» helgens gjenåpning av samfunnet etter korona-pandemien med å satse på flere feriereiser i tiden fremover.

Det at det nå varsles flere og hyppige renteøkninger, og at strøm- og drivstoffprisene er rekordhøye, tviler han vil føre til at nordmenn flest legger vekk reiseplanene og heller satser på å bruke pengene sine på forventede prishopp på lån og energi.

Reiselysten avgjør

– Kommer litt an på vinteren og hvor mye strømprisene går opp, men generelt tror jeg oppsparte midler og oppdemmet reise-«behov» blir viktigst, sier Bruce til flysmart24.

Han skal selv ut på sin første flytur snart. Han tror reiselivet har blitt endret:

– Billettpriser og kapasitet i bransjen er jeg mer usikker på. Jeg tipper business-reiser har fått en mer varig nedgang, selv om jeg nå snart skal på første fly jobb tur snart. Men det hjelper kanskje ikke feriesegmentet, sier Bruce.

Flest til Spania

Uttalelsen fra Bruce bekreftes i en undersøkelse som Gjensidige har gjennomført etter gjenåpningen lørdag. Den viser at én av fire nordmenn skal på ferie til utlandet i høst.

– Det ser ut til at mange er fristet til å få forandring, og ikke minst få sol og varme, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Han gjør imidlertid oppmerksom på at reisemålet folk velger må være uten reiseråd når reisen bestilles for at avbestillingsdekningen skal gjelde fullt ut.

Nye reiseråd i morgen

Her skjer det en avgjørende forandring fra i morgen, fredag 1. oktober:

– Fra 1. oktober opphever Utenriksdepartementet det generelle globale reiserådet. Det betyr at Gjensidiges kunder fra denne datoen trygt kan bestille reiser verden rundt, med unntak av de landene UD kommer til å offentligjøre denne uka, sier Rysstad.

Forsikringsselskapets undersøkelse viser at av de som har planer om å feriere i utlandet i høst skal 28 prosent til Spania.

18 prosent skal til Sverige, 17 prosent til Danmark, 10 prosent til Tyskland og 6 prosent skal til England.

«Tenk dere om»

Rysstad forteller til flysmart24 at det bl.a. er registrert at 30 000 nordmenn – noe som tilsvarer en middels stor norsk by – seier at de skal til USA.

– Det er kanskje ikke så stort tall, men likevel interessant med tanke på at det ikke er avklart hva som skjer med UDs nye reiseråds-liste som blir klar før fredag.

Gjensidige ber nordmenn om å tenke seg godt om før de kastet seg på «reise-kjøret» igjen.

– Med folks reiselyst etter gjenåpningen forventer vi langt flere skademeldinger enn det som har vært vanlig hittil under pandemien, sier kommunikasjonssjefen. Han anbefaler folk å tenke seg om, og sette seg svært godt inn i hva som gjelder lokalt, og være forberedt på at det raskt kan skje endringer.