Nå garderer folk seg før de kjøper feriereise til Syden

Korona-frykten får folk til å sjekke smittefaren ekstra grundig før de kjøper sine Syden-reiser. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Tidligere handlet nordmenn Syden-reisen sin gjennom et kjapt kjøp på nettet, gjerne via mobilen. Etter pandemien er det ikke slik lenger.

Selv om innreisereglene i Norge er myket opp, er situasjonen en annen i de andre europeiske landene – og spesielt i de populære ferielandene.

Skiftende regler og smittesituasjon gjør mange usikre, og gjør at de nå vil gardere seg i langt større grad enn før pandemien.

– Vi merker at kunder som vanligvis bestiller sine reiser på nettet, nå kommer til butikk eller ringer oss for å sjekke hva som gjelder for de ulike reisemålene, sier markedssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen, til flysmart24.

Nye regler fra fredag

I likhet med andre aktører som selger reiser og flybilletter i feriemarkedet, har Ticket merket et voldsomt oppsving i salget etter at regjeringen fredag varslet om fjerning av de generelle reiserådene.

Spesielt når det gjelder pakkereiser.

Fra i dag, 1. oktober, gjelder reglene slik de var før pandemien – hvert land blir vurdert for seg.

For å unngå å trå feil i reiseregler som kan være uoversiktlige for mange, tar kunder nå i større grad kontakt før reisene kjøpes.

Landene stiller krav

– De landene som ønsker turister velkommen har som regel krav om at de besøkende skal være vaksinert eller kunne fremvise en negativ koronatest. Derfor er det viktig å undersøke hva som gjelder for det aktuelle reisemålet før man bestiller en reise, sier Andresen.

Hun forteller at Ticket klart ser at kundene også har et økt behov for fleksibilitet, og de fleste velger å bestille reisetyper som kan ombookes eller avbestilles om man skulle ombestemme deg eller noe skjer.

Det er fortsatt mange land som har stengte grenser eller karantenekrav ved innreise, så selv om UD har tatt bort reiserådet så er det et begrenset antall reisemål som er aktuelle for norske turister.

Kanariøyene pop

Det som bestilles akkurat nå er nesten bare sol- og badereisemål, restplasser til Middelhavet i oktober og til dels langreiser lengre frem i tid til land som har sommervarme når det er vinter i Norge.

– Kanariøyene er som vanlig det mest populære vinterreisemålet, men deretter er topplisten ikke slik den vanligvis er fordi kundene har tilpasset ferieplanene sine etter reisemålenes begrensinger for innreise, sier Andresen.

Hun nevner spesielt Bangkok, som vanligvis er en vinterfavoritt, glimrer for eksempel med sitt fravær.

– Dette fordi det er krav om 14 dagers karantene ved innreise, mens Phuket som har et unntak for karantenekravet fortsatt er populært, sier Andresen.

På vei opp

Det skjer også noe de reisemålene som var veldig populære før pandemien, men som har vært utilgjengelige under stort sett hele korona-krisen.

«Kunder kommer til butikk eller ringer oss»

Ellen Wolff Andresen. Foto: Ticket

Hun forteller at Dubai, Mexico og Madeira er tre reisemål som klatrer på topplistene. Aller størst er økningen til USA som besluttet, rett før UDs beskjed om reiserådet, at de kommer til å åpne grensene for vaksinerte turister i november. Det førte til et salgshopp på 675 prosent nesten over natten.

– Når USA åpner for norske turister igjen i november så kommer det til å være over 18 måneder med stengte grenser, så vi ser en stor oppdemmet etterspørsel blant våre kunder. Bestillingene til for eksempel Miami og New York har mer enn firedoblet seg de siste dagene, sier Andresen.