Fra mandag er flyturene adskillig enklere enn før

De som går om bord hos Norwegian, SAS og Widerøe fra mandag av vil oppleve flere forandringer. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Alle som skal reise med fly fra mandag av får en enklere opplevelse enn før. De slipper å måtte forholde seg til en rekke bestemmelser som har vært pålagt dem som passasjerer som følge av korona-pandemien.

Ikke nok med det, heretter kan alle regne med å kunne benytte det servicetilbudet om bord som er vanlig hos flyselskapene.

Flyturen blir så å si som før pandemien, for første gang på 18 måneder.

Det er de reduserte smittetallene og stadig færre restriksjoner som gjør at kravet om bruk munnbind om bord på flyvninger bortfaller fra mandag av.

Blir endret nå

Den første forskjellen alle som reiser fra Oslo Lufthavn vil møte er at kravet om bruk av munnbind inne på flyplassen er borte. Det skjedde fra fredag ettermiddag.

Det gjelder hele terminalområdet, og altså også gjennom sikkerhetskontrollen, på restauranter, kafeer og sitteområder på hovedflyplassen.

Når man så skal om bord på flyet er det heller ikke lenger krav om å ta på munnbindet før ombordstigning.

Kravet om å bruke munnbind under hele flyturen er fjernet fra mandag av hos SAS, Norwegian og Widerøe.

Flyr fjernet dette kravet allerede på fredag:

– Det gjelder alle rutene våre, også de ut i Eruopa, sier kommunikasjonsdirektør Anita Svanes i Flyr til flysmart24.

Litt frem i tid

For SAS, Norwegian og Widerøe gjelder bortfallet av munnbind-krav fra mandag av for reiser i Norge og innen Skandinavia.

Disse selskapene bygger sin praksis på anbefalingene fra den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen, EASA.

Det er denne organisasjonen som vil avgjøre når disse tre selskapene frafaller maskepåbudet også på Europa-rutene:

– Vi har vært i kontakt med EASA, men har ikke fått noen signaler derfra. Trolig ligger det litt lenger frem i tid med å oppheve påbudet, fordi smittesituasjonen er ulik i de ulike landene i Europa. Og det endrer seg også en del. Vi gjør fortløpende vurderinger for egen del selvsagt, men utgangspunktet er at vi følger myndighetenes krav og retningslinjer – inkludert EASAs, sier pressesjefen i SAS, John Eckhoff, til flysmart24.

Ser frem til flere lettelser

Han sier at passasjerer flest har fulgt dette påbudet. Det har vært få episoder blant de som har motsatt seg det, men at selskapet merker at folk nå begynner å bli litt utålmodige:

– Det er klart at nå er det flere som utfordrer påbudet, men fortsatt er det en minimal utfordring. Nå som samfunnet for øvrig normaliseres er det naturlig at luftfarten også gjennomfører lettelser i smitteverntiltakene. Det er jo svært gledelig – og vi ser frem til øvrige lettelser i Europa når tiden er moden, sier Eckhoff.

Flere flyselskap, bl.a. SAS, har gjennomført ombordstigningen der den har vært organisert for å unngå mest mulig kontakt mellom de reisende.

Under pandemien har det betydd at at de som har hatt plassering bak i kabinen, har gått om bord først.

Håndbagasje-begrensning

Nå blir denne regelen også borte, og boardingen vil skje etter selskapenes egne regler. Det vil si at de som har betalt for å få prioritert ombordstigning, også slipper om bord først.

Under pandemien har også noen selskap praktisert en ordning der toaletter om bord har vært forbeholdt ansatte, og andre de reisende. Det blir det også slutt på fra i morgen.

Under pandemien har både SAS og Norwegian anmodet sine reisende om å begrense håndbagasjen, og SAS har operert med maks én håndbagasje og som ikke er større enn den får plass under setet foran.

Med og uten alkohol

Hos Norwegian har reisende i stedet blitt bedt om å sjekke inn håndbagasje som er større enn dette.

Fra mandag er denne anmodningen borte, og folk kan ta med den mengden håndbagasje som flyselskapene tillater og som den reisende eventuelt har betalt for.

Så fjernes også alle begrensninger på serveringen om bord. Denne virksomheten har vært redusert gjennom store deler av krisen.

Nå vil den fortsette med helt vanlig tilbud med forhåndskjøp og salg fra salgsvogner, av både mat og drikke. Sistnevnte med og uten alkohol.

Krav i andre land

Selv om krav om munnbind er fjernet på Oslo Lufthavn, gjør Norwegian passasjerene oppmerksomme på at det fortsatt er krav om munnbind ved andre nordiske og europeiske flyplasser.

– Videre er det slik at dersom en reise innebærer en mellomlanding, og den første delen av reisen foregår i eller mellom Norge, Sverige og Danmark, så må passasjerene bruke munnbind på den delen av reisen som går ut av disse landene. Passasjerene oppfordres til å selv sette seg inn i gjeldende regelverk, presiserer selskapet.