Styrker seg økonomisk – henter inn enda flere fly

Norwegian har bestemt seg for å hente inn 13 nye fly foran sommersesongen neste år. Foto: Norwegian

Etterspørselen etter flyreiser øker i alle markeder, og Norwegian har derfor besluttet å hente inn inntil 13 nye fly foran sommersesongen. – Vi opplever en positiv trend når det gjelder bestillinger av reiser og vi må vokse, sier konsernsjefen.

Selskapet la torsdag morgen frem det økonomiske resultatet etter tredje kvartal i år:

Et resultat før skatt på 169 millioner kroner er en kraftig forbedring i forhold til samme tid i fjor da selskapet hadde 980 millioner kroner i minus.

– Konkurransen er tøff, men vi er godt forberedt, sa konsernsjef Geir Karlsen da han presenterte resultat i morges.

Fyller på med fly

På vei ut av korona-krisen er det derfor stor optimisme å spore i selskapet.

I tredje kvartal reiste nærmere 2,5 millioner passasjerer med Norwegian sammenlignet med omtrent en million samme periode i fjor. 

Som et konkret utslag av at selskapet merker større reiseaktivitet har man besluttet seg for å hente inn 13 nye fly foran den viktige sommersesongen.

Flyene skal være klare innen utgangen av første kvartal, og er av samme type som selskapet har i dag – de velkjente Boeing 737-800 flyene.

Pilene riktig vei

For Norwegian peker pilene riktig vei. Etterspørselen øker, og inntektene følger etter. Driften er kraftig bedret, selv om man understreker at den fortsatt er preget pandemien og reiserestriksjoner.

Usikkerhet rundt faren for økte drivstoffpriser får likevel selskapet til å konkludere med at det møter den utfordrende vintersesongen med en styrket posisjon:

– Resultatene for tredje kvartal viser tydelig at de tiltakene vi har gjennomført for å sikre selskapets fremtid, ved å redusere gjeld og økonomiske forpliktelser samtidig som vi forbedrer kostnadseffektiviteten, har lyktes, sier Karlsen i en pressemelding torsdag morgen.

Sju av ti seter solgt

Selskapet har en fyllingsgrad på 71 prosent. Det forteller hvor mange av de tilbudte setene i tredje kvartal som ble fylt av passasjerer – sju av ti.

Dette er lavere enn selskapet hadde i sine glansdager, men likevel en vedvarende positiv trend i dagens marked. For oktober regner selskapet med at fyllingsgraden blir enda bedre, på 80 prosent.

«Konkurransen er tøff, men vi er godt forberedt»

Gir Karlsen, sjef Norwegian. Foto: Norwegian

Ved utgangen av tredje kvartal hadde selskapet 51 fly i drift, noe som er en kraftig økning fra i fjor.

I tillegg kommer det altså nye fly inn i flåten de nærmeste månedene, og ved utgangen av mars neste år skal flåten da være på 64 fly. De første nye flyene skal være på plass før jul.

Viktigste sesong

At flyene skal være på plass på dette tidspunktet, er ikke tilfeldig:

Da starter den livsviktige sommersesongen som er avgjørende økonomisk for flyselskapene.

Det er i disse månedene selskapene skal sørge for å skaffe seg det overskuddet som skal sikre sorte tall på bunnlinje for hele året.