Med denne appen har du alle nye reiseregler i lommen

Med appen "Reiseklar" har nordmenn det mest nødvendige av reisebetingelser samlet på ett sted - uansett hvor i verden man skal. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Utenriksdepartementets nye tilbud for nordmenn på reisefot – appen «Reiseklar» – er nå lastet ned av 80 000 personer. Den har blitt svært populær på kort tid, og gir rask oversikt over de regler som gjelder for de fleste aktuelle reisemål.

– Den er fullt operativ og oppdatert, forsikrer Siri R. Svendsen overfor flysmart24. Hun er pressetalsperson for Utenriksdepartementet.

Forsikringen kommer etter at det ble opplevd problemer med å laste ned data da den ble lansert for knapt en måned siden. Nå er nye tilpasninger gjort. UD sier nå at appen fungerer helt etter hensikten.

Mange restriksjoner

Korona-pandemien har gjort reise til en litt mer komplisert affære enn vi det vi var vant med før mars 2020. Derfor kan «Reiseklar» være til god hjelp. Den kan lastes ned på mobilen og være tilgjengelig i lomma til enhver tid.

UD advarer mot å tro at det er fritt frem nå som Norge har opphevet de fleste reiserestriksjonene:

– Det er fortsatt ikke en normaltilstand i mange land. Flere steder har strenge innreiserestriksjoner og smitteverntiltak. Den enkelte er ansvarlig for egen sikkerhet på reisen og må sjekke innreisevilkår og status for pandemien ved reisemålet, skriver UD i appen.

Planleggingshjelp

Appen er gratis å laste ned. Den gir brukerne lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering.

Hensikten med Reiseklar er at nyttig og etterspurt informasjon skal bli enda lettere tilgjengelig for de som planlegger eller er på reise i utlandet. 

Siden det generelle reiserådet ble opphevet, gjelder UDs reiseinformasjon igjen om vurderinger om hvert enkelt land.

Land for land

Derfor vil appen raskt kunne gi brukerne informasjon om sikkerhetssituasjonen i de enkelte land. Det gjelder innreiseregler og annen relevant informasjon om de landene som er omtalt i appen.

Hvis UD har et reiseråd for et aktuelt reisemål, vil også dette komme frem i appen. Dette er viktig for sikkerheten, men også for den enkeltes forsikringsdekning.

Dessuten kan appen gjøre det mulig for brukeren å bli varslet om det skulle inntreffe uventede situasjoner i det landet man besøker. Det spiller ingen rolle hvilket område man befinner seg i. Informasjonen vil alltid bli gitt på norsk.

Registrering for hjelp

– Her kan man å registrere reisen sin slik at UD kan komme i kontakt med deg og sende deg nyttig og praktisk informasjon dersom det oppstår en krisesituasjon der du befinner deg, heter det i UDs egen beskrivelse av appen.

I tillegg kan den gi praktisk informasjon ved uhell, for eksempel hva man må gjøre om man mister passet eller har behov for veiledning og hjelp.

I appen finner man også kontaktinformasjon til alle norske ambassader rundt om i verden, og informasjon om hvordan man kommer i kontakt med UDs operative senter. Det tar imot nødsamtaler utenom ordinær åpningstid.