Nå øker smitten igjen på de populære ferieøyene

Smittesituasjonen blir verre på de populære ferieøyene. Foto: Shutterstock

Etter en periode med sterkt fallende smittetall, endrer situasjonen seg nå på de populære ferieøyene i Middelhavet: Smitten øker, og det til dels kraftig den siste uken.

På Kanariøyene, som Folkehelseinstituttet (FHI) regner som én region, har økningen vært merkbar:

Den seneste uken har antallet smittede økt med 46 prosent, mens Mallorca ut fra flysmart24s beregninger har økt med nesten 25 prosent frem til og med torsdag denne uken.

Beholder tiltak

På Kanariøyene har den økte smittetakten gjort at øyenes lokale helsemyndigheter har bestemt at forbyggende tiltak som bruk av munnbind innendørs, avstandskrav og anbefaling om god håndhygiene skal fortsette.

Dette til tross for at den generelle smittesituasjonen fremdeles ansees som lav, og at alle øyer er nede på det laveste tiltaksnivået.

Smittenivået nå ligger på 43 smittede per 100 000 innbyggere, ifølge det norske FHIs dokumenter fredag. Det er opp fra 34 forrige uke.

Lokale målinger viser enda høyere smittenivå, fredag oppgis det å ha kommet opp i 48 smittede.

Kan få karantene-krav

Dermed opplever de populære ferieøyene, som flysmart24 har skrevet tidligere, den samme tendensen som på fastlands-Europa, at smitten stiger i så å si alle land.

For øyenes del er det Balearene – med ferieøyene Mallorca, Ibiza og Menorca – som ligger dårligst an fordi smittenivået er høyere der enn på Kanariøyene.

Øygruppen hadde ved foreløpig siste måling fra ECDC – også gjengitt av FHI – et smittenivå på 54 smittede per 100 000 innbyggere de to siste ukene. FHIs tall tilsier en økning til 61 smittede.

De sist oppdaterte tallene som er offentliggjort lokalr på øyene viser imidlertid at smitten torsdag var kommet opp i 77.

Av de få grønne

Da går øygruppen i retning av igjen å bli rød på det norske smittekartet. Det betyr i så fall karantene-krav for de som ikke er fullvaksinert og som returnerer fra øyene.

De foreløpig ferskeste tallene fra den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC viser at smittetendensen også er bekymringsfull for flere av de viktige feriedestinasjonene for nordmenn sør i Europa.

Unntaket er landet Spania som – i motsetning til ferieøyene – har en fortsatt synkende tendens på ECDCs oversikt.

Landet er et av de få grønne på Europa-kartet, og hadde siste uke et registrert nivå på 36 smittede per 100 000 innbyggere, ned fra 49 smittede uken før.

Verre og verre

Bare Italia og Malta er også grønne på FHIs smittekart, med henholdsvis 59 og 37 smittede. For Italia er situasjonen tilnærmet uendret siste uke, for Malta er det en liten nedgang.

For de andre ferielandene er utviklingen bare verre og verre. I likhet med Norge øker smitten dag for dag.

Et av de mest populære ferielandene for nordmenn ved siden av Spania, Hellas, har økning til 370 smittede. Det er rødt på FHIs smittekart. Det sammen med bl.a. Nederland , Polen, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

Frankrike er på feil vei også, og stiger fra 92 til 101 smittede og Portugal fra 85 til 93. Begge ble gjort oransje på FHIs smittekart fredag, men unngår karantene fordi både grønne og oransje land nå er unntatt karanteneplikt.

Utviklingen for Kroatia går den helt gale veien – økning fra 476 til 689 smittede, en av de verst stilte landene i hele Europa.