Korona-kontrollen er forenklet ved retur fra utlandet

Nå vil alle som er fullvaksinert og som kommer fra et Schengen-land kunne reise inn i Norge som før pandemien. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Reglene for innreise til Norge har blitt endret flere ganger gjennom koronapandemien. De som vender hjem etter utenlandsopphold nå, møter imidlertid et langt enklere regelverk enn tidligere. Det er en kjappere prosess for å komme seg inn i landet.

Mange henvendelser til flysmart24 viser likevel at mange fortsatt er usikre på hva som kreves av dokumentasjon, om de må i karantene eller om de må gjennom den vanlige korona-kontrollen når de returnerer til Norge.

Reisende har blitt skremt av tidligere medieoppslag som har fortalt om timelange køer og trengsel på flyplassene, og mange har derfor valgt å avstå fra å reise.

Som før pandemien

Det er det i så fall ingen grunn til lenger, forsikrer politiinspektør Ragnhild Aass ved grensekontrollen i Øst politistrikt.

For de fleste er ankomsten til Norge nå enkel.

Et høyt antall vaksinerte nordmenn gjør at fullvaksinerte nordmenn som kommer Norge fra utenlandsopphold – og uansett hvor de måtte komme fra i verden – i dag bare kan plukke opp bagasjen, gå gjennom tollen og reise hjem uten noen form for kontroll.

– Vi praktiserer det regelverket som myndighetene til enhver tid har besluttet. Det fins grovt sett to sett regelverk for de som kommer fra land innenfor Schengen. De som har verifiserbart korona-sertifikat, kan reise inn som de gjorde før pandemien. Her er alt så å si som før. For de som ikke kommer innfor denne kategorien, gjelder en del egne regler, sier Aass til flysmart24.

Slutt med totalsjekk

De nye reglene gjør at de lange ankomstkøene er historie:

– Den tiden da alle ble sjekket for koronasertifikat og hvor de kom fra, er over. Innreise til Norge er i større grad forbundet med tillit til at den reisende selv tar ansvar for å teste seg ved ankomst, forteller Aass. 

I dag gjennomføres det stikkprøvekontroller for å kontrollere om folk følger reglene. Disse kontrollene av reisende skjer på gate når de forlater flyet.

– Der vil de få veiledning om hvilke regler som gjelder når de blir kontrollert av våre ansatte. Det betyr at det kun er en liten andel av de reisende som blir møtt av våre ansatte på gate, sier Aass.

Få lurer seg unna

Resultatet av stikkprøvekontrollene har, ifølge Aass, vist at det er få som forsøker å lure seg unna koronatest dersom de er pålagt det.

– Vi ser jo at antallet som blir kontrollert går ned, men det tilskriver vi også at flere har blitt fullvaksinerte, sier hun.

På Oslo Lufthavn, den i særklasse størst flyplassen med utenlandstrafikk, er teltet som før var satt opp for å fordele de reisende i forbindelse med testing ved ankomst, tatt vekk.

Nå vil man bli møtt av vektere i ankomsthallen og etter at tollsperrene er passert.

Disse vil så geleide de ankommende passasjerene videre:

Sortert i passkontrollen

For de som er kjent på flyplassen vil det si at de som ikke skal ta test ved ankomst, skal gå til høyre mot flytoget og kan forlate flyplassen.

De andre skal gå til venstre, og må gå opp i avgangshallen der teststasjonsområdet er nå. 

– De reisende må selv sette seg inn i om de er testpliktige ved ankomst og sørge for å gå opp til teststasjonen for å ta testen, sier Aass.

De som kommer fra land utenfor Schengen vil bli informert om den videre prosessen når de kommer i passkontrollen.

Her vil vaksinestatus bli undersøkt, og de som ikke er fullvaksinert eller som ikke har vaksinesertifikat som kan verifiseres, eller kommer fra et tredjeland som det er karanteneplikt fra, vil bli bedt om å oppsøke teststasjonen og bli informert om vilkårene for karantene.

Nye karantene-krav

Hvilke land som enhver tid er på listen over områder som krever karantene, varierer fra uke til uke. I dag er det ikke karantenekrav fra grønne eller oransje land.

Innreisekarantene gjelder for reisende fra røde og mørkerøde land som ikke har et gyldig og verifiserbart korona-sertifikat. Det er samme karanteneregler for røde og mørkerøde land, altså at det legges opp til hjemmekarantene.

Barn og unge under 18 år er unntatt innreisekarantene uavhengig av hvor de kommer reisende fra.

Så er reglene slik at innreisekarantene kan i tillegg forkortes for alle reisende ved negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter ankomst.