Har fått problemer med korona-sertifikatet før reisen

Ikke enkelt å komme seg til Spania hvis man ikke får fullført helseskjemaet som skal sendes inn i forkant av reisen. Foto: Aena

Nordmenn som skal reise til Spania den nærmeste tiden og som har fått den tredje dosen med vaksine, har opplevd å få problemer med å få godkjent korona-sertifikatet når de har sendt inn skjema for innreise til landet.

Den spanske ambassaden i Norge opplyser til flysmart24 at den ble gjort kjent med situasjonen for en tid tilbake.

Det dreier seg om at folk som har et EU-godkjent korona-sertifikat etter trippeldose opplever å få feilmelding når de skal fylle ut helseskjemaet for innreise til Spania: Det var NRK som først skrev om saken.

Har reagert

Helseskjemaet, Spain Travel Health, må alle fylle ut som skal til Spania. Det må skje innen 48 timer før avreise.

Når skjemaet et godkjent, vil man få en QR-kode som skal vises frem på innreisen.

Mens turister med to doser ikke har opplevd problemer med å få godkjent sertifikatet når de har lastet det inn sertifikatet i helseskjemaet, har de med tre doser opplevd å få opp feilmelding.

Sjefen for Spanias turistkontor ved ambassaden i Norge, Juan Francisco Cervero, sier til flysmart24 at han tok dette opp med sentrale helsemyndigheter i Spania straks problemet kom for en dag.

Vil være gyldig

Han har følgende anbefaling for alle som er trippelvaksinert og som skal reise til Spania med det første og som skal fylle ut helseskjemaet for innreise til landet.

– Hvis noen har et sertifikat med tre doser, betyr det at man har fullført de to dosene som kreves. Skulle noen ha problemer når de skal laste opp EU-sertifikatet, fins det en manuell løsning man kan bruke, sier Cervero.

Da skal man hake av i skjemaet for å opplyse om at man har hatt problemer med å laste opp sertifikatet, og så fullføre skjemaet og sende det inn uten at sertifikatet blir lastet ned.

Hvis dette ikke fungerer, anbefaler Cervero å eventuelt bruke et tidligere sertifikat som viser at man har tatt den andre dosen.

– Det sertifikatet vil fortsatt være gyldig, sier han.

Vil få QR-kode

Nordmannen Bård Ove Myhr bor på Gran Canaria og driver en utstrakt hjelpeaktivitet overfor nordmenn som sliter med helseskjemaet, bl.a. som ansvarlig for Facebook-gruppen «Vi som trives på Gran Canaria.»

Han opplyser til flysmart24 at de som velger å krysse av for at de ikke får lastet opp sertifikatet, likevel vil få den QR-koden som man er avhengig av for å kunne reise til Spania.

– Da må man regne med å må stå lengre i kø for å vise sertifikatet på reisen inn i Spania. Jeg anbefaler å enten bruke sertifikat fra før man fikk tredje dose, eller å velge at man ikke kunne laste opp – altså det manuelle alternativet, sier Myhr til flysmart24.

Det EU-godkjente sertifikatet må man ha med seg uansett, enten i digital utgave eller på printet ut på papir.

Alle opplysninger

Skjemaet har fungert fra pandemiens start. Det skal alle fylle ut som skal besøke Spania, og gjelder selv om alle som er fullvaksinerte og kan fremlegge korona-sertifikat, slipper krav om smittetest før ankomst.

I skjemaet skal besøkende fylle ut alle personlige opplysninger, og informere om hvor og hvor lenge de skal være i landet.

Opplysningene blir så brukt hvis spanske myndigheter finner det nødvendig å sette i gang smittesporing etter et smitteutbrudd der turistene befinner seg.