Nå er det raskere å reise gjennom Oslo Lufthavn

På dette området på Oslo Lufthavn kan man passere rett fra terminal utland til innland, uten å måtte gå gjennom ny innsjekking. Området er gate D2. Foto: Avinor

I forbindelse med korona-krisen og den langvarige passasjertørken har mange service-funksjoner vært stengt på Oslo Lufthavn. Nå skjer det endringer, og fra i dag av er muligheten for en raskere gjennomreise på landets hovedflyplass gjeninnført.

Det er godt nytt for alle som reiser fra utlandet med SAS, Norwegian og Widerøe. Fra i dag av er tilbudet om forenklet transfer gjenåpnet.

Dermed trenger ikke disse utenlandsreisende lenger å gå en «strafferunde» på Oslo Lufthavn for å komme seg videre, men kan gå rett fra utenlandsflyet og til gaten der flyet til sluttdestinasjonen innenlands har avgang.

Og, snart kan det komme flere selskaper med i ordningen:

– Den er åpen for alle selskap som oppfyller kravene til dokumentasjon. Flere selskap jobber nå med løsninger for å kunne benytte denne muligheten, sier senior kommunikasjonsrådgiver Line Haugland i Avinor til flysmart24.

Sjekke inn på nytt

Ordningen heter «domestioc transfer» og har – som flysmart24 har skrevet tidligere – vært stengt i lang tid nå på grunn av lav trafikk og hensynet til smittevern-kontrollen for innreisende til Norge.

Avinor anslår at rundt 10 prosent av de reisende til Gardermoen også skal videre på en annen flyrute i Norge.

Uten denne ordningen i sving har reisende fra utlandet måttet hente ut sin bagasje, gå gjennom tollen og så sjekke inn den samme bagasjen igjen for deretter å kunne gå til flyet sitt for innenlands transport.

En svært tidkrevende og – for mange – også irriterende prosess.

Nå er dette ikke nødvendig lenger, vel og merke hvis man reiser med de tre utvalgte flyselskapene som så langt er med i ordningen.

Gjennomgående billett

Det betyr at de som reiser med SAS, Norwegian eller Widerøe slipper å fremvise innsjekket bagasje for tollklarering.

Det blir gjort automatisk mens den blir overflyttet til innlands-avgangen passasjeren skal reise med.

De ankommende passasjerene skal følge «transfer»-skiltene for å komme til slusen der de kan gå rett fra utenriksdelen av flyplassen og videre inn i innlands-terminalen.

Må «ta runden»

De som ikke reiser med et av de tre aktuelle flyselskapene må gå til ankomsthallen, sjekke inn på nytt og gå gjennom sikkerhetskontrollen nok en gang.

Adgangen til å bruke forenklet transfer gjelder dessuten kun de som har en gjennomgående billett samme dag. Det vil si at det ikke er Oslo som står oppført som slutt-destinasjon på bagasjelappen, men den endelige ankomstlufthavnen i Norge.

– Bagasjen blir overført til neste fly om den er merket til endelig bestemmelsessted. Dersom bagasjen ikke er sjekket inn til endelig destinasjon, må du hente den i ankomsthallen og sjekke inn på nytt, heter det i informasjonen fra Oslo Lufthavn.

Disse er unntatt

Det er verd å merke seg at det nye norske flyselskapet, Flyr, ennå ikke er med i ordningen.

Ordningen gjelder heller ikke fra alle destinasjoner for SAS og Norwegian.

Følgende destinasjoner er ikke med i ordningen: 

Norwegian: Antalya, Bastia, Burgas, Dubrovnik, Faro, Lanzarote, Lisboa, Malta, Olbia, Palanga, Pisa, Pula, Salzburg, Sarajevo, Split, Tirana, Tivat, Varna.

SAS: Dubrovnik, Pisa, Pula, Salzburg og Split.