Smittebølge i feriefavoritter – nå varsles hardere tiltak

Smitten øker kraftig i mange populære ferieland, som her i Kroatia. Det kan bli møtt med harde tiltak. Foto: Shutterstock

Korona-smitten er på kraftig opptur i flere av nordmenns mest populære ferieland. I enkelte av de feriefavorittene er det ikke bare skyhøyt smittenivå. Også testresultatene er nitriste: I Kroatia er nesten hver femte korona-test nå positiv.

I Hellas drar myndighetene også i nødbremsen, og innfører nye tiltak.

Det ferskeste bakgrunnsmaterialet som Folkehelseinstituttet (FH) har utarbeidet for Helsedirektoratet, og som flysmart24 har gjennomgått, viser klart hvorfor dette skjer.

Slipper ikke inn

Kroatia grep først inn. Før helgen ble det innført nye og strengere smitteverntiltak. Men mer kommer, hvis ikke de nye reglene demper smittetrykket. Det er ikke småtterier som da varsles, ifølge Croatia Week.

Da står også Kroatia klar med å innføre begrensninger for de som ikke er vaksinerte, og tiltak som helsemyndighetene håper skal få flere til å sørge for å ta de nødvendige sprøytestikkene.

Landet har nå 1 065 smittede per 100 000 innbyggere, og der 17,5 prosent av alle som tar test, er korona-smittet.

Rødt og mørkrødt

Nye tiltak betyr at det bare er fullvaksinerte, personer som kan vise frem gyldig korona-sertifikat, som kommer til å slippe inn på kjøpesentre, kafeer, restauranter og treningsstudioer.

Dermed følger Kroatia etter et land som bl.a. Hellas, som også praktiserer egne regler for de som ikke vil vaksinere seg. De uvaksinerte slipper bl.a. ikke inn på restauranter, kafeer og barer, men ble henvist til å sitte utendørs.

Det er også krav om å vise dokumentasjon på at du er ferdigvaksinert.

Nå drar greske myndigheter til igjen, og bl.a. bare de som har korona-sertifikat får nå komme inn i banker og offentlige bygg.

Mange greske øyer

For i Hellas er smitteutviklingen også mistrøstig. I den greske befolkningen er smittenivået økende, fra 303 smittede til nå 456 smittede per 100 000 innbyggere på bare to uker.

Det gjør Hellas fortsatt er rødt på FHIs smittevernkart, noe som betyr at reisende derfra uten korona-sertifikat, vil måtte inn i en karanteneperiode.

Karantene-krav omfatter også Kreta og i tillegg de nordlige egeiske øyer og de sørlige egeiske øyer som alle tilhører Hellas.

Det dreier seg i tillegg til Kreta konkret om bl.a. Rhodos, Kos, Samos, Chios, Lesbos, Mykonos og Karphatos.

Også flere land

Rødt og karantenekrav om innreise uten korona-sertifikat gjelder nå også land som Island, Kypros, Liechtenstein, Luxemburg, Nederland , Polen, Sveits Tyskland og Ungarn.

Lav vaksinasjonsgrad i flere landene gjør at smittenivået skyter i været.

Som tidligere meldt i flysmart24 gjelder innreisekarantene kun for reisende fra røde og mørkerøde land som ikke har et gyldig og verifiserbart koronasertifikat.  

Barn og unge under 18 år er unntatt innreisekarantene uavhengig av hvor de kommer reisende fra. Innreisekarantene kan i tillegg forkortes for alle reisende ved negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter ankomst.