Nekter å godta koronasertifikat – frykter høye bøter

Gjester som ikke kan fremvise gyldig korona-sertifikat, sliper ikke inn på restaurant i flere områder av Spania. Foto: TUI

En rekke områder i nordmenns feriefavoritt har innført krav om korona-sertifikat. Der opplever reisende at vaksine-beviset deres ikke blir godtatt. Det skjer av en helt bestemt grunn.

I går kunne flysmart24 fortelle om norske Mona Heggelund . Hun opplevde at en i hennes gruppe ble nektet adgang på restaurant i Spania fordi utestedet ikke godtok hans korona-sertifikat. Dette til tross for at alle er fullvaksinert, og har vært det i flere måneder.

Nå forklarer Spanias Ambassades turistavdeling i Oslo med at det er frykten for å få store bøter som gjør at noen restauranter kan nekte å godta smittedokumentasjonen fra Norge.

Bruker sertifikatet aktivt

I likhet med andre land slåss Spania mot en økende smitte. Som et land som tar imot turister fra resten av Europa er landet også utsatt for en betydelig importsmitte.

Det er det satt inn tiltak mot, og derfor har en rekke områder i landet akseptert bruk av korona-sertifikat, eller korona-pass som det også omtales som, for å hindre at uvaksinerte skal spre smitte.

Derfor brukes ordningen med korona-sertifikat aktivt. Restauranter og andre steder som henvender seg til et større publikum, blir pålagt å begrense adgangen til kun de som har gyldig dokumentasjon.

Sjekkes opp mot app

Da Heggelund og hennes følge ble nektet å komme inn på restaurant i La Zenia – litt sør for Torrevieja i Alicante-provinsen. Den ene i følget hadde fått en booster-dose et par dager før.

Kravet er at siste dose skal være tatt for minst 14 dager siden for at sertifikatet skal være gyldig.

Besøkende blir sjekket med en egen app, og den oppfattet at siste dose for den enes vedkommende var satt for sent til at sertifikatet var gyldig.

Følget fikk derfor ikke komme inn. På restauranten ble de fortalt at dette også hadde skjedd tidligere.

Streng praksis

Etter at flysmart24 kontaktet Spanias Ambassade Turistavdeling om saken, tok direktør Juan Francisco Cervero igjen kontakt med de lokale helsemyndighetene.

Han sier at restaurantene er pålagt å følge en streng kontroll med at folk uten gyldig sertifikat ikke slipper inn, og at det kan få store konsekvenser for utestedene hvis de unnlater å følge en streng praksis:

– Restauranteierne må bruke en app for å bekrefte kundenes sertifikater, samt gjestens eget id-kort. Jeg får opplyst at hvis eierne ikke følger regelen, kan de bli grovt bøtelagte. Så hvis de oppdager problemer med et bestemt sertifikat er det sikrest for dem å avvise det, sier Cervero til flysmart24.

Dette er reglene

Han sier at kravet om at bare fullvaksinerte skal slippe inn, gjelder på de fleste etablissementer som har plass til over 50 personer.

Korona-sertifikatet er allerede innført og planlegges innført en rekke steder i Spania.

Regionene der man absolutt risikerer å bli møtt med krav om å vise korona-sertifikat er:

Valencia-regionen, Balearene med bl.a. Mallorca og Ibiza, Murcia, Katalonia med bl.a. Barcelona, Navarra og på Kanariøyene med bl.a. Gran Canaria og Tenerife.