Holdes i isolat – har ikke kommet hjem fra juleturen

Forsikringsselskapet Europeiske har kunder som ennå ikke har kommet hjem etter jule- og nyttårsturen på grunn av korona-isolasjon på reisemålet. Foto: Nicholas Pitt/Ving

Forsikringsselskapene får nå flere tusen meldinger om nordmenn som har blitt korona-smittet på ferie, og som må i isolasjon på feriestedet. Hos Europeiske er det kunder som har vært i isolat i flere uker.

Noen har ennå ikke kommet seg hjem etter jule- og nyttårsturen.

Hos selskapene gløder telefonen:

– Hittil i januar har vi fått inn over 3 000 telefonhenvendelser. Vi har fått innmeldt mer enn 4 000 skadesaker fra kundene våre, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske til flysmart24.

Han forteller om en ekstrem pågang. Det er så å si uten unntak koronarelaterte forhold som ligger bak når telefonene ringer.

Reiste på juletur

– Det er mange avbestillingssaker, men også veldig mange henvendelser fra nordmenn på reise. Vi har faktisk mange kunder som fortsatt ikke har kommet seg hjem fra jule- og nyttårsferier pga. ulike scenarier rundt karantene og isolasjon og sykdom, sier Handeland.

Han sier at de fleste som har opplevd å havne i isolasjon på feriestedene fordi de har blitt smittet der, har reist til Middelshavs-landene og der saker fra Spania dominerer.

– USA og Thailand er også blant «verstingene». Vi får imidlertid også henvendelser fra nordmenn som har trøbbel på langt mer eksotiske reisemål, sier Handeland.

Økende smitte

Han mener likevel det er forsvarlig å reise ut av landet på ferie, til tross for en massiv smittesituasjon:

– Reiseforsikringen gjelder som normalt de fleste steder i verden, og tar man forholdsregler er det absolutt forsvarlig å reise ut og skape nye minner. Men det er greit å ha i bakhodet at smittesituasjonen mange steder er økende. Det gjør at man kan møte en del hindre på veien når det kommer til testing ved inn- og utreise, samt lokale regler og restriksjoner, sier han.

Han sier at reiseforsikringen dekker sykdom og isolasjon, samt myndighetspålagt smittekarantene, men den dekker ikke ting som PCR-tester ved inn- eller utreise, selvvalgt isolasjon fra venner- og familiemedlemmer, eller en eventuell innreisekarantene.

Sendes på sykehus

Hos forsikringsselskapet Fremtind opplever man også hundrevis av saker hver måned hvor nordmenn har havnet i isolasjon i utlandet.

De advarer nå mot sykehus som legger inn nordmenn, selv om de bare har milde symptomer. Noen steder går man imidlertid et hakk lenger enn de fleste andre. Forsikringsselskapet ser en tendens til at lokalt helsevesen legger inn turister selv uten alvorlige symptomer.

– Vi har noen saker, for eksempel i Thailand, hvor helsevesenet «tvinger» turistene inn på sykehus selv med få eller ingen symptomer. De vet at mange får dekket innleggelse. Vi tror helsevesenet i enkelte land utnytter godt forsikrede turister til å tjene litt ekstra penger, sier skade-forebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Utfordring å bistå

Ut fra dagens situasjon kan det å reise til utlandet være forbundet med visse utfordringer, advarer Nielsen i Fremtind:

«Veldig mange henvendelser fra nordmenn på reise»

Andreas Handeland. Foto: Europeiske/IF

– Kundene våre er forsikret for hendelser som oppstår på reisen, men de må samtidig være klar over at det kan være utfordrende for oss å bistå i områder som har lav sykehuskapasitet eller andre begrensninger på grunn av pandemien, sier Nielsen.

Kan bli dyrt

Gjensidige forsikring har advart reisende mot at det kan påføre dem store ekstrautgifter hvis de ikke sørger for å være forsikret før de drar.

Selskapet kunne fortelle om familier som fikk sitt opphold forlenget med 14 dager fordi de noen testet positivt under oppholdet.