Letter på tiltakene – forbudet mot musikk blir opphevet

Nå skal det igjen blir musikk å høre på utestedene i Hellas. Forbudet fra i fjor blir opphevet. Foto: Shutterstock

I likhet med andre land har Hellas hatt strenge korona-tiltak, men i likhet med resten av Europa letter også grekerne på noen av tiltakene.

Som et av de få land har Hellas bl.a. hatt forbud mot spilling av høy musikk på utestedene. Årsaken har de forklart slik: Høy musikk gjør at folk sitter nær og ofte må rope til hverandre. Det fører til fare for dråpesmitte.

Nå er det imidlertid endringer på vei.

Beholder regel

Nye bestemmelser, som helseministeren Thanos Plevris kunngjorde torsdag kveld, innebærer at det igjen skal bli musikk å høre på utestedene.

Musikkforbudet vakte oppsikt da det ble innført i mai i fjor, da flysmart24 omtalte den greske beslutningen. Det skjedde til store protester fra bl.a. utelivet, uten at regjeringen tok noe hensyn til det.

Nå blir forbudet på restauranter, kafeer, barer og andre underholdningssteder opphevet, melder nyhetstjenesten GTP Headlines.

Innreise-krav

Derimot blir kravet til bordservering beholdt, og det blir derfor ikke anledning for noen til å få servering stående.

Krav til korona-sertifikat for å få servering innendørs, ble innført på senhøsten i fjor. Det er også påbud om å bruke munnbind, både innendørs og ute.

For øvrig gjelder de fleste smittevern-tiltakene, også for innreisende til Hellas.

Det innebærer at alle må vise negativ PCR-test for å slippe inn i landet.

Gjelder også fullvaksinerte

Som for mange andre lands vedkommende spiller det ingen rolle om den innreisende er fullvaksinert eller ikke, test-kravet gjelder absolutt all.

Testen må være tatt tidligst 72 timer før reisen starter, men kan erstattes av en hurtigtest tatt senest 24 timer før ankomst. Denne regel gjelder i første omgang frem til 7. februar.

I tillegg må alle også sendte inn Passenger Locator Form (PLF). Den kan sendes inn når som helst før reisen til landet.

Tilfeldige tester

Hellas praktiserer ellers ordningen med tilfeldige testing av ankommende fra utandet.

Hvis man blir plukket ut i en slik test og testen viser seg å være positiv, innebærer det at man må inn i fem dagers karantene før mann kan reise videre inn i landet.

Her kan man også risikere å bli henvist til et hotell av myndighetene. Isolasjonstiden regnes fra dagen etter at testen er tatt.