Slutt på krav om negativ korona-test fra mandag av

Fra mandag av blir det enklere å reise inn i Hellas. Da fjernes smittevern-krav. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Smittevern-tiltakene blir nå gradvis redusert i de populære ferielandene langs Middelhavet. Fredag besluttet Spania å frafalle påbudet om å bruke munnbind utendørs. Det blir borte fra neste uke av. Nå er det Hellas som endrer sine regler.

Landet har inntil nå hatt et krav om at alle som skal inn i landet, må vise negativ korona-test. Dette har vært kravet, og uansett vaksinestatus.

Nå er det bestemt at dette kravet skal fjernes. Det skjer fra førstkommende mandag.

Det er en betingelse

Betingelsen for at kravet bortfaller, er at den reisende kan fremvise et gyldig korona-sertifikat.

For alle andre reisende gjelder den obligatoriske testen ved ankomst Hellas.  Den innebærer at alle reisende må kunne vise en negativ hurtigtest tatt 24 timer før ankomst, eller en PCR-test tatt 72 timer før ankomst.

Ellers er vaksinasjons-sertifikatet nøkkelen til å ha full bevegelsesfrihet i landet.

Myndighetene har ikke endret på den strenge regelen om at det kun er folk som har vaksinasjons-sertifikat som får sitte innendørs på restauranter.

Krav om munnbind

Hellas har ikke den samme gyldigheten på vaksine-sertifikatet som de fleste andre land. Mens vi i Norge, for eksempel, har ni måneders gyldighet, har Hellas bare syv.

Dette gjelder for de som har to doser vaksine. Gyldigheten regnes fra datoen den andre dosen ble satt. For de som har boost-dose, gjelder ikke begrensningen.

Uvaksinerte over 18 år har tilgang til apotek, butikker og kirker – men kun ved fremvisning av negativ covid-19-test.  De slipper derimot ikke inn på restauranter, museum, kino og treningssentre – uansett testresultat. 

Bestemmelsene sier ellers at alle må bruke munnbind, både ute og inne. Kravet om å fylle ut et eget innreise-skjema har heller ikke blitt fjernet.

Har det travelt

Hellas vil, som flysmart24 tidligere har skrevet, satse på å komme i gang med årets sommersesong tidligere enn normalt.

I stedet for å vente til utpå våren, har landets turistmyndigheter satset på å komme i gang allerede fra 1. mars.

For turistmyndighetene er det viktig å komme tidlig i gang for å signalisere at landet er innstilt på virkelig å satse igjen, men også fordi man ønsker å utvide sommersesongen.

Turismen er en svært viktig inntektskilde for landet, og med utvidet sesong vil man kunne bidra til landets økonomiske vekst etter pandemien.