Knallhard kamp om turistene – feriefavoritt vil tyvstarte

Turistmyndighetene i Hellas vil ha en tidlig start på turistsesongen neste år. Som her på Halkidiki. Foto: Shutterstock

Det er ingen hemmelighet at det er en intens konkurranse mellom de populære ferielandene langs Middelhavet om å hente nordmenn og andre turister til sine land så tidlig som mulig. Nå vil Hellas at sommersesongen neste år skal starte allerede i mars.

Landets turistminister Vasilis Kikilias har kommet med denne oppfordringen til industrien. En sesongåpning i mars, som han ser for seg som ikke umulig, vil i så fall være et par måneder tidligere enn normalt.

– Hellas ser nok en gang ut til å bli neste års mest populære reisemål, sier informasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo Reiser til flysmart24.

Turisme året rundt?

For turistmyndighetene er det viktig å komme tidlig i gang for å signalisere at landet er innstilt på virkelig å satse igjen, men også fordi man ønsker å utvide sommersesongen.

Turismen er en svært viktig inntektskilde for landet, og med utvidet sesong vil man kunne bidra til landets økonomiske vekst etter pandemien, mener Kikilias.

Han har også større vyer:

Han ser ikke bare på muligheten for å utvide dagens sommersesong, han ser ikke bort fra at turistindustrien skal kunne utvide dagens sesong, som gjerne starter i mai og avsluttes i oktober, til å bli et helårsfenomen.

Godt ut fra startgropen

Han sier at flyselskap har ytret ønske om å holde hotellene åpne til langt ut i november på de reisemålene som tradisjonelt sett er varmest – Kreta, Rhodos, de joniske øyene Korfu, Kefalonia og Zakhyntos. I tillegg storbyreisemålene Aten og Tessaloniki.

I Norge har Apollo i mange år vært den ledende operatøren på greske feriemål med størst utvalg av ferieøyer.

Salget for neste år har pågått en stund allerede, og Rivera kan fortelle om stor interesse blant folk som ikke har villet reise i år men har valgt å vente til neste år:

Gamle slagere

– Salget for neste år har siden begynnelsen av september ligget hakket over nivået på samme tid i 2019 for både våren-, og sommerens reiser. Nærmest 7 av 10 av våre reisende skal til en gresk øy. Det er med andre ord ingen tvil om at vi går mot et normalår igjen og at reiselysten blant nordmenn er stor, sier Rivera.

Hos Apollo er det Kreta og Rhodos – de gamle slagerne – som fortsatt er de mest populære øyene. De er etterfulgt av regionen Epirus på det greske fastlandet som huser feriebyer som Parga og Sivota.  

– Til neste år vil tilbudet vårt være tilbake til normalen igjen, med direkteruter til hele 23 reisemål i Hellas og flyvninger fra hele landet. Med andre ord vil Apollo ha landets største utvalg og flest direkteruter til Middelhavet, og det er vi stolte av, sier Rivera.

Tatt seg opp

Hos Apollo er det stor glede over at reisevirksomheten nå har tatt seg opp:

– Dette gleder vi oss naturligvis veldig over. To somrer på rad nå har vi dessverre vært nødt til å justere tilbudet vårt grunnet pandemien, men nå kan vi endelig satse for fult igjen – og det skal vi, sier Rivera.

Turistministeren lover å støtte de hotellene som sørger for å utvide sesongen, og sier at dette er et viktig strategisk grep for Hellas som turistnasjon.