Smitten øker: – Nordmenn synes strenge tiltak er trygt

Stadig flere nordmenn til Gran Canaria, men møter strengere smittevern-tiltak enn hjemme. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Smittetallene fortsetter å øke på de fleste populære ferieøyene. På Kanariøyene møter norske turister smittevern-tiltak som er mye strengere enn hjemme i Norge. Dette til tross for at smittenivået i Norge er flere ganger høyere enn på de spanske ferieøyene.

På kafeer, restauranter og butikker er det bl.a. fortsatt påbudt med bruk av munnbind, noe som er fjernet som generell anbefaling hjemme i Norge:

– Smitteverntiltakene her på Gran Canaria betydelig strengere enn i Norge, sier redaktøren av den norske avisen Dag & Natt, Bente Storsveen Åkervall, til flysmart24.

Føler det betryggende

Det mener hun egentlig er positivt:

– Det opplever jeg at de fleste nordmenn jeg er i kontakt med synes er veldig betryggende. De har ingen problemer med å tilpasse seg disse restriksjonene, sier Storsveen Åkervall.

Det norske Folkehelseinstituttet (FHI) har fra denne uken sluttet å oppgi regionale smittetall for Spania. I tillegg til landet Spania har FHI pleid å oppi smittetall for Kanariøyene og Balearene (med bl.a. Mallorca og Ibiza) separat.

Derfor oppgir FHI denne helgen et smittetall for Spania på 44 smittede per 100 000 innbyggere. Det er blant de laveste i Europa.

Økende smitte

For Kanariøyene blir det lokalt oppgitt et nivå på 57 smittede lørdag, opp fra 43 forrige uke. Smitten er på sakte vei oppover, selv om nivået også for øyenes del er svært lav sammenlignet med de tallene som gjelder for Norge og som er på over 200 smittede.

Likevel fortsetter spanjolene med å holde på strengere smitteverntiltak Det gjelder bruk av munnbind, til tross for lavere smittetall. Andelen fullvaksinerte på Kanariøyene er 75 prosent, i Norge er den på 87 prosent.

Mange kritiserer besøkende for å ikke ta smittetiltakene på alvor, og spesielt de som kommer til de spanske øyene fra land med mye høyere smittenivå enn på Kanariøyene.

Dette har Storsveen Åkervall et avslappet forhold til:

Har forståelse

– Når vi har havnet på et mer “levelig” nivå, etter å ha opplevd et meget strengt regime i forhold til korona-tiltak her i Spania, har jeg full forståelse for at folk senker skuldrene litt. Myndighetene har i alt større grad overlatt til den enkelte å sørge for å bruke sunn fornuft; hold avstand der folkemengder samles, vaske hendene og bruke masker der det er påbudt, sier hun.

Dag & Natt-redaktøren mener besøkende selv kan innrette seg slik at de reduserer faren for å bli smittet:

– Er man spesielt sårbar og bekymret, som jeg har all forståelse for, bør man unngå store folkemengder. Det flotte med Gran Canaria er deilige strandpromenader, kystveier og fjellstier. Legger man til det uslåelige klima som råder her, betyr det at man daglig kan ferdes utomhus alene eller med andre i samme kohort uten å føle trengsel, sier hun.

Føler seg trygge

Hun tror mange føler seg trygge på øya, med de lave smittetallene som er der tross et litt økende nivå:

«Folk skal bruke masker der det er påbudt»

Bente Storsveen Åkervall. Foto: Dag & Natt

– Hele øya er full av små cafeer og barer med åpne terrasser utenfor store kjøpesentre og storbymiljø. Der kan man nyte en kaffe eller et godt måltid med stor og åpen distanse til folk rundt omkring.  Jeg tror det er nettopp derfor så mange nordmenn føler seg trygge her nede. Det er fordi bevegelsesfriheten er så stor, uten at den går på bekostning av smittevernreglene, sier Bente Storsveen Åkervall.

Hun merker at turiststrømmen tar seg opp og at det setter sitt preg på øya:

  • Ja, det er absolutt mer liv og røre i bymiljøet. Det er veldig gledelig. Likevel er vi langt fra der vi var før pandemien, sier hun.