Etter Ukraina-angrepet: Avlyser alle reiser til Russland

Albatros Travel er den første reisearrangøren i Norge som stanser sine reiser til Russland etter invasjonen. Her fra Sheremetyevo-flyplassen i Moskva der Aeroflots Oslo-avgang går til og fra. Foto: Shutterstock

Den danske reisearrangøren Albatros Travel har avlyst alle reiser til Russland med umiddelbar virkning. Selskapet har en norsk avdeling, som også er omfattet av boikotten.

Det er Russlands invasjon i Ukraina som har fått den danske eieren av byrået til å gå til full boikott av landet. De holder også tilbake alle betalinger til landet.

Albatros Travel nå lagt ut denne beskjeden på sin norske Facebook-side, og på fronten på selskapets norske nettside:

Alle reiser og betalinger

«I lys av Putins ensidige og aggressive invasjon av fredelige Ukraina, og bruddene på internasjonal lov og alle internasjonale konvensjoner, har vi bestemt oss for å innstille alle reiser, betalinger og ethvert samarbeid med Russland inntil videre.

Alle bestilte reiser vil bli refundert eller booket om til andre destinasjoner etter eget ønske,» heter det.

Ifølge det danske reisenettstedet Standby.dk dreier det seg om hundrevis av kunder som vil bli berørt. Aktuelle turer som er innstilt er bl.a. elvecruise fra St. Petersburg til Moskva og høstferie i St. Petersburg.

Om det er flere selskaper som følger Albatros i Norge er ikke klart lørdag ettermiddag.

Skaffe seg oversikt

Hovedorganisasjonen Virke organiserer bl.a. reiselivsaktører i Norge som reisebyråer og reisearrangører som selger reiser i Norge og til utlandet.

Kommunikasjonsrådgiver Ida Wullum-Lindberg i Virke opplyser til flysmart24 at organisasjonen jobber med å kartlegge konsekvensene av Russlands invasjon av Ukraina:

– Vi har per nå ikke informasjon om flere som planlegger det samme som Albatros. Vi følger situasjonen løpende og vil nok ha mer informasjon på mandag, skriver Wullum-Lindberg i en tekstmelding.

Nordmenn applauderer

Norske kunder applauderer nå den danske reisearrangøren, og beskjeden om boikott har ført til over 2 000 kommentarer på den norske Facebaook-siden. Så å si uten unntak hylles Albatros for sin resolutte handling, og at selskapet er så raskt ute med å kutte reiser til Russland:

– Håper mange følger etter! Respekt, skriver en av de som kommenterer. En annen skriver: – Kudos! Antar resten av norske turoperatører aktive i Russland følger etter dere.

En annen ber Albatros holde ut: Inntil videre? Det må da gjelde helt til Russland har trukket seg ut av Ukraina, samme hvor lang tid det vil ta!

Andre skriver: «Dette står det respekt av!» «Flott at dere tar et så tydelig standpunkt.» «Veldig bra. Blir aldri Russland før Putin er borte.»

Sterkt kritisk

En legger ikke skjul på sin kritiske holdning til Russland:

«Bra. Jeg har uansett aldri hatt lyst til å reise i land som ikke har et velfungerende demokrati. Derfor har jeg hele mitt voksne liv holdt meg unna land som Russland.»

«Kjempeflott. Et reiseselskap med moralsk standard. Har fått stjerne i boka mi,» står det i et innlegg.

Albatros Travel finnes, i tillegg til det norske markedet, også i Danmark, Sverige og Finland. Selskapet har sitt hovedkontor i København.