Nye krav til sko på jobb skaper opprør blant kabinansatte

Det har skapt opprør blant mange ansatte i flyselskapet Iberia at det fortsatt er krav om å bruke høyhælte sko for flyvertinnene. Ill. foto: Shutterstock

Det er ikke ofte flyselskap skifter uniformer for sine ansatte i kabinen, cockpit og på bakken. Nå skjer det imidlertid i det spanske flyselskapet Iberia. Det har skapt bråk.

Med nye uniformer er det ikke uvanlig at det kommer justeringer av uniformsreglementet også. Det har ført til bråk i mange selskaper med hensyn til skjørtelengde, sminke og utseendet ellers.

Iberia hadde på forhånd lovet at de nye reglene skulle bli mer moderne, og at selskapet skulle avskaffe kravet om at kvinnelige ansatte måtte bruke sko med høye hæler mens de er på jobb.

Unntak for kvinnene

Det ble de glade for, men gleden forsvant fort ifølge avisen La Vanguardia da de ansatte så at de varslede moderne reglene har et stort unntak:

Fritaket gjelder bare når de er i luften.

Høyhælte sko er fortsatt et uniformskrav når de ønsker passasjerene velkommen om bord, når de går ut i avgangshallen og når de går til og fra flyene.

De viser til at det på mange flyplasser er svært langt fra stedet der de oppholder seg og til flyet, og at høye hæler kan være svært ubekvemt.

Startet aksjon

– Gi dere, vi er i 2022. Slutt med disse sexistiske reglene. Vi er flyvertinner, vi er ikke Barbie-vertinner, raser en av de ansatte, María Fernández.

Hun har mer enn 30 år bak seg i selskapet, og har startet en aksjon på nettstedet Change.org for å få selskapet til å endre praksisen. 30 000 personer støttet raskt kravet.

Da flysmart24 sjekket status fredag ettermiddag var antall økt til 57 500.

Foreløpig har ikke Iberia kommentert saken.

Diskriminerende

Fernández sier at hun oppfatter de nye reglene som klart kjønnsdiskriminerende.

Hun peker på at det ikke fins noe reglement for de mannlige kollegene om å bruke andre sko enn de som er mest behagelige å jobbe i.

Hun mener at bruk av høyhælte sko må vær basert på frivillighet.

Iberia er Spanias nasjonale, og største, flyselskap. Det har blant annet ruter til Oslo Lufthavn.