«Ingen ventet å se slike tall etter to års innestenging»

Nordmenn er tilbakeholdne med å bestemme seg for årets sommerferie. Tre av fire har ennå ikke bestemt seg for hvor de vil feriere. Foto: Shutterstock

Korona-pandemien har endret nordmenns holdning til det å planlegge sommerferien. Nye tall som legges frem i flysmart24 viser at bare en av fire har en plan for årets sommerferie. Det er situasjonen bare tre måneder før skoleferien innledes.

Dette er tall som kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, mener er svært overraskende:

– Absolutt. Ingen hadde ventet å se slike tall etter to års innestenging. Disse tallene betyr at det fremdeles er 3,3 millioner nordmenn som ikke har en plan for årets viktigste ferie, sier Berge.

Strøm til utlandet

Tallet fremkommer i en fersk undersøkelse som Norstat har gjennomført for Schibsted-konsernet. Den ble tatt opp i dagene 17. – 28. februar, blant 1 000 spurte.

Den ga et resultat som overrasker lederen for landets største uavhengige reiseportal. 76 prosent svarer at de ikke har planlagt sommerferien ennå. Bare 4 prosent svarer at de har alle planene klare.

Berge sier at med to års pandemi og Norge-ferie for de fleste bak oss, hadde han forventet at nordmenn endelig var klar for å slå seg løs og strømme til utlandet igjen i stort omfang.

En knekk

Det har vært forventet at nordmenn i god tid ville benytte første sjanse til endelig å kunne reise til de populære ferielandene langs Middelhavs-kysten, eller til mer nære strøk i nabolandene Sverige og Danmark.

– Slik er det altså ikke. Det er tydelig at ferieplanleggingen har fått seg en knekk, og at folk er mer tilbakeholdne enn vi tror. Mange er fremdeles usikre og vil nok fortsatt se utviklingen an før de bestemmer seg, sier Berge.

Undersøkelsen ble tatt opp før krigen i Ukraina brøt ut, men fikk med seg forspillet der spekulasjonene om en snarlig russisk invasjon var heftig og fremtredende i nyhetsbildet.

Hva blir igjen til nordmenn?

– Man kan ikke spekulere i hva som kunne ha vært svaret hvis undersøkelsen var blitt tatt opp etter krigsutbruddet. Det vi nok kan se er at flere enn antatt vil ha ferie i Norge også i år, sier Berge.

Han er bekymret over hvilke tilbud som kan være igjen når nordmenn omsider får bestemt seg for eventuelt å dra til Syden likevel denne sommeren.

Krigen har forflyttet reisemålene for mange nordmenn. Mange velger bort land som ligger nær krigssonen, som Tyrkia og Hellas, og velger inn Spania og Portugal.

Sommerhus

– Vi må huske at andre land har solgt ferieopphold i stort omfang. Store grupper folk i Nord-Europa skal til sørligere breddegrader til sommeren. Mye av kapasiteten i de populære ferielandene er derfor allerede opptatt. Med århundrets beste betingelser for å endre eller å avbestille reiser som fins i markedet i dag, er det liten risiko å ta ved å bestille nå. Det er min oppfordring, sier Berge.

«Tydelig at ferieplanleggingen har fått seg en knekk»

Terje Berge. Foto: Finn.no

Spesielt kan det bli lite å velge mellom for de som leter etter sommerhus i Danmark.

– Her ser vi at danskene i stort antall allerede har leid sommerhus i eget land. Så når nordmennene, som vanligvis reiser til Danmark i stort omfang, etter hvert skal bestille sommerhus vil mange oppleve at mye allerede er utsolgt, sier Berge.