TUI-sjefen forbyr at selskapets navn brukes i Russland

TUIs navn skal ikke lenger skal brukes i Russland. Foto: Christian Wyrwa/TUI

Et av verdens største reisekonsern, TUI, har kommet i store omdømmeproblemer som følge av at selskapets største eier er en russisk oligark.

Nå fjerner TUI seg stadig mer fra dette eierskapet, og har nå bestemt at TUIs navn ikke lenger skal brukes i Russland.

Dette kommer frem i en melding fra konsernsjefen i TUI, Fritz Joussen, torsdag morgen.

TUI-sjefen fordømmer

– TUI fordømmer Russlands angrep og krig mot Ukraina. Vår posisjon er klar. TUI-merket må ikke lenger brukes av TUI Russia for sin virksomhet og selskapets tilstedeværelse, sier Joussen.

TUI Russland er ikke et selskap i TUI-gruppen. De siste aksjene i TUI Russland ble solgt av Hannover Group i 2021.

Den eksisterende merkevarelisensavtalen tillater imidlertid TUI Russland å bruke TUI-merket i forskjellige land, inkludert Russland, Ukraina, Hviterussland, Kasakhstan og Usbekistan.

Det er denne avtalen som nå er avsluttet av TUI AG.

Kom reaksjoner

Det har vakt oppsikt at eierkonsernet til et av de tre charterferie-selskapene i Norge, TUI, har en russisk oligark som sin største enkeltaksjonær.

Aksjonæren er Putin-vennen Alexey Mordashov, som en av Russlands rikeste personer og som eier 34 prosent av aksjene i reisekonsernet.

Han har blitt gjenstand for sanksjoner fra EU som en følge av sine bånd til Putin og Ukraina-krigføringen. TUIs konsernsjef har forsikret at Mordashovs eierskap ikke vil ha noen virkning for kunder, ansatte eller drift.

Ufattelig, sier TUI-sjefen

Reaksjonene blant mange reisende er imidlertid kritisk til TUI, selv om oligarken har gått ut av styret for konsernet som følge av situasjonen.

Mange reisende har gått ut på Facebook og oppfordret til boikott av selskapet.

Også på andre Facebook-sider som henvender seg til charterturister flest, blir russerens eierskap i TUI kommentert og med oppfordring til boikott.

TUIs konsernsjef, Fritz Joussen, var imidlertid raskt ute og presiserte at «vårt selskap drives imidlertid av hovedstyret, som ethvert tysk allmennaksjeselskap, og ikke av aksjonærene eller representantskapet.»

Han sa at det står for ham som ufattelig at et fritt og uavhengig land kan bli angrepet