Politiet strammer inn passreglene fra i dag av

Politiet ber nå folk som må ha nytt pass om å heller velge id-kort. Som på bildet har det samme størrelse som et kredittkort. Foto: Kåre M. Hansen/Politiet

Problemene med å få skaffet seg nytt pass har fått mange nordmenn, som ikke trenger nytt pass i sommer, til likevel å stille seg i passkøen.

Det vil politiet, som utsteder pass i Norge, nå ha en slutt på.

Derfor tar det i dag et nytt grep for å rydde plass for de som virkelig trenger nye reisedokumenter fordi politiet nå opplever det de kaller en unormalt høy etterspørsel etter pass og nasjonale id-kort.

Vente til høsten

– Vi har derfor innført begrensninger i utstedelse av disse dokumentene i perioden frem til 1. juli, og ber alle som ikke har behov for pass nå om å vente til høsten. De som skal reise innenfor EU/EØS bør velge et nasjonalt id-kort med reiserett, skriver avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Bjørn Vandvik, i en pressemelding torsdag.

Politiet vil i perioden frem til 1. juli tilby folk å kun søke om ett dokument: enten et pass eller et nasjonalt  ID-kort. Dette er deres bestemmelser:

Ber folk velge id-kort

– Vi ber personer som har et pass som ikke utløper før utgangen av september 2022, og ikke skal reise til et land som krever utvidet gyldighetstid, om å vente med å søke til etter 1. august. Vi oppfordrer også alle som skal reise innenfor EU/EØS-landene eller til Sveits om å søke om et nasjonalt id-kort med reiserett, melder politiet.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, er det nærmere 400 000 nordmenn som ikke trenger å stresse med å skaffe seg nytt pass.

Disse har allerede fått utstedt id-kort, og innenfor Europa er det jevngodt med å vise pass. Id-kortet er gyldig i 5 år.

Gyldig i 5 år

Årsaken til at politiet i denne situasjonen ber folk velge id-kort er enkel:

Akkurat nå er leveringstiden på pass nesten dobbelt så lang som nasjonale id-kort. Et id-kort er et nytt identitetsbevis for nordmenn som kom i 2020. Det har format som et kredittkort, og er gyldig i 5 år.

Per nå er leveringstiden på pass 5 måneder, men «bare» tre måneder for id-kort.

– Det er størst etterspørsel etter pass, derfor oppfordrer vi alle som bare skal reise innenfor EU/EØS-landene og Sveits om å velge et nasjonalt ID-kort med reiserett. Dersom du kun trenger legitimasjon, er dette et meget godt alternativ, sier Vandvik.