Vil ha flere norske turister – av en helt klar årsak

Portugal ønsker flere kjøpesterke nordmenn velkommen. Her fra Cascais utenfor Lisboa. Foto: Shutterstock

Land etter land i det sørlige Europa fjerner smittereglene som har vært brukt under pandemien. bl.a. gjelder dette den obligatoriske innreiseregistreringen. Den har gjort det mer komplisert å reise også innen Europa.

Nå fjerner nok et land dette kravet.

Da håper landets turistsjef for Norden at enda flere nordmenn vil finne veien til Portugals mange og attraktive ferieområder.

Kjøpesterke nordmenn

Selv om våre naboland er større i antall besøkende, er det ikke det som er det eneste viktige:

– De fire nordiske landene hvor vi jobber mest målrettet – Norge, Finland, Sverige og Danmark – er alle mellomstore, men viktige, markeder for Portugal. Målt i overnatting er Sverige og Danmark litt større enn Norge og Finland. Til gjengjeld er nordmennene et svært kjøpesterkt publikum, noe Portugal er veldig glad for å ta imot, sier nordisk reiselivsdirektør for Turismo de Portugal, Stig Sommerfeldt Kaspersen, til flysmart24.

Portugal gjør som Spania, Hella og en del andre land og har nå fjernet kravet om å vise ferdig utfylt Passenger Locator Form, som innreiseordningen heter, for å slippe inn i landet.

Stressfaktor for mange

– Vi er klar over at innreiseformularene har vært en stressfaktor for mange reisende – spesielt den eldre generasjonen. Da Madeira droppet påmeldingsskjemaet i februar, så vi en stor økning i bestillinger. Så vi vet at det betyr noe, sier Kaspersen.

Han er ikke i tvil om at den norske og nordiske turiststrømmen til de mange feriemålene langs Atlanterhavs-kysten vil ta seg opp denne sommeren.

Ikke minst fordi et stadig utvidet flytilbud gjør de generelle reisemulighetene bedre.

Glad for ny Porto-rute

Han er svært glad for at det nye norske flyselskapet, Flyr, i juli åpner direkterute fra Oslo til landets nest største by, Porto. I tillegg åpner Flyr ny rute til Faro på Algarvekysten, dit Norwegian og SAS også har direkterute i sommer.

Dessuten har Norwegian og Portugals eget flyselskap, TAP Air Portugal, direkteruter fra Oslo til hovedstaden Lisboa.

Kaspersen er spesielt glad for at flytilbudet økes og at stadig flere nordmenn nå setter kursen for Portugals mange attraktive ferieområder:

Glad for all trafikk

Han sier at det er svært viktig at andre flyselskaper enn bare Norwegian satser med ruter til Portugal:

– I Norge har vår posisjon som turistmål i mange år vært svært avhengig av Norwegians ruteprogram. Slik er det fortsatt delvis, men vi er selvfølgelig superglade for at Flyr nå også har tatt med Portugal på programmet. Direktefly til Porto fra Oslo har stått på ønskelisten min i mange år, sier Kaspersen.

Han presiserer imidlertid at at han mener at «det selvsagt er hyggelig med mer trafikk til Faro og Algarvekysten også.»

Ingen miniputt

Selv om de nordiske landene er små i forhold til de store markedene lenger sør i Europa og også utenfor verdensdelen, minner Kaspersen om at landene samlet har en ikke ubetydelig posisjon på turiststatistikken til Portugal:

– I de første tre månedene av 2022 er de fire nordiske landene det sjette største markedet for Portugal, kun overgått av England, Tyskland, Nederland, Frankrike og Brasil, sier Kaspersen.

PS: I den opprinnelige versjonen skrev vi at Frankrike har opphevet innreiseskjema. Dette er ikke riktig, og vi har fjernet den opplysningen.