Kutter i avganger frem til og med august måned

Nå SAS kutter 4 000 avganger, skjer det over flere måneder. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS har besluttet å kutte 4 000 avganger fra mai til og med august for å unngå større problemer med sommertrafikken.

Som meldt i går dreier det seg om at selskapet vil mangle fly for å avvikle sommertrafikken slik det hadde planlagt.

Så mange avganger som det her er snakk om, kan høres overveldende ut.

Fordelt over flere måneder

Når man derimot tar i betraktning at selskapet skal kutte dette antallet over fire måneder, blir effekten ikke så dramatisk.

SAS flyr i dag i gjennomsnitt nærmere 600 avganger hver dag ifølge tall fra Eurocontrol. Det betyr at den kansellerte produksjonen utgjør flytilbudet i fem-seks dager, fordelt over flere måneder.

– Vi gjør disse endringene over hele vårt trafikkprogram i mai – august. Dette gjør vi for å unngå at vi havner i en situasjon i sommer hvor det viser seg at vi ikke kan fly og passasjerene blir stående uten et tilbud i ferietiden, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til flysmart24.

Skal ha 75 000 flyvninger

Eclhoff sier at han synes det er viktig å få frem at de aller fleste av de 75 000 flyvningene i samme periode går som planlagt.

– Det dreier seg om endringer i 5 prosent av oppsatt trafikkprogram i perioden og de aller fleste reisende vil ikke merke dette på annen måte enn at de vil bli ombooket til et fly innen noen timer eller samme dag. Vi jobber hardt for å minimere ulempen for passasjerene, sier Eckhoff.

Flere kutter

Nå er det flere flyselskap enn SAS som sliter med problemer med å skaffe nok fly og bemanne disse.

Er selskap som British AIrways meldte for noen dager siden behovet for å kutte 16 000 avganger i sommer. Også Lufthansa har blitt tvunget til å kutte i ruteprogrammet.

– Dette er en global problemstilling, i den forstand at flyselskapene må redusere kapasiteten som følge av personalmangel, i tillegg til forsinkede og manglende fly, sier Eckhoff.