Advarer mot et lite kjent «hull» i reiseforsikringen

Mange skal ut på feriereise til utlandet i år. Nå blir de anbefalt å sjekke reiseforsikringens dekning. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Selv om du har gyldig reiseforsikring når du drar til utlandet på ferie, er det ikke ensbetydende med at du er forsikret mot alle sykdoms-eventualiteter.

Når reiseaktiviteten nå tar seg opp advarer Europeiske reiseforsikring mot at det er et «hull» i forsikringen som det kan være svært lønnsomt å være oppmerksom på.

Det gjelder de som reiser ut og som lider av sykdommer eller har underliggende sykdom, som det heter, og som kan komme i klemme på grunn av dette:

Uforutsette hendelser

– En forsikring er til for å dekke akutte og uforutsette hendelser. En forverring av en eksisterende eller underliggende sykdom er ikke en slik hendelse, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske reiseforsikring.

Han sier at turister, som reiser ut med sykdom og som får en forverret situasjon under reisen, risikerer å bli sittende igjen med regningen for dette hvis sykdommen forverres:

Kan bli gjeldsslave

Da hjelper det også lite å henvise til at man har sjekket med sin lege og fått klarsignal hos vedkommende for at du var frisk nok til å reise.

– Legen ser på helsetilstanden din der og da, og har ikke det økonomiske eller forsikringstekniske perspektivet. Vi kjenner til eksempler på sykdomsbehandling i utlandet som har landet på flere millioner kroner, så vi snakker om summer som kan gjøre folk til gjeldsslaver for resten av livet, sier han.

Når Europeiske advarer mot at forsikringskunden selv kan måtte betale for utgifter sykdom på reise påfører dem, er det ikke tatt ut av løse luften.

Valgte å reise

En undersøkelse Europeiske Reiseforsikring gjennomførte før pandemien, viste at mange nordmenn prioriterte å reise på ferie selv om de er syke.

– Sånt kan bli skjebnesvangert. Det er kjempepositivt og gøy at vi igjen kan rette blikket litt ut av Norge. Samtidig er det nødvendig å tid å minne om fallgruvene vi ikke ønsker at kundene skal havne i, sier Handeland.

De ber kunder ta Helsesjekken på selskapets nettsider, og gjerne også å ta kontakt med en av deres sykepleiere før avreise.