Har for få ansatte – skal fjerne seter i flyene

Det britiske lavprisselskapet EasyJet skal fjerne seter fra flyene for å redusere kravet til ansatte om bord. Foto: CPH

Norsk og europeisk luftfart er i ferd med å bygge seg opp igjen etter korna-krisen, hvor flyselskapene måtte si opp tusenvis av ansatte fordi markedet forsvant så å si over natten.

Nå er flytrafikken på vei opp igjen, og da har mangelen på ansatte – både i flyene og på bakken – blitt et problem for mange selskap og flyplasser.

Europas nest største lavprisselskap, EasyJet, går derfor ifølge BBC fysisk til verks for å dempe skadevirkningene.

Rasende passasjerer

I de senere ukene har spesielt EasyJet og British Airways vært tvunget til å kansellere opptil flere hundre avganger hver dag fordi staben ikke har vært stor nok til å kunne fly normalt program.

Det har skapt kaos for de reisende, som har vært rasende over å bli tvunget til å endre eller avlyse reiseplanene.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har bemanningsproblemer på bakken gjort at British Airways har valgt å fly uten å ta med passasjerenes bagasje.

Slik blir løsningen

Nå har EasyJet gjort en vri for å løse bemanningskrisen i kabinen:

Selskapet vil fjerne en hel seterad fra noen av flyene sine for å kunne fly med færre i kabinen. Seks seter forsvinner fra alle selskapets Airbus A319-fly, de minste flyene EasyJet bruker.

Luftfartstilsynets krav til bemanning er basert på antall fysiske seter om bord og ikke antall passasjerer.

EayJets fly har normalt 156 seter, og krever derfor fire kabinansatte for å innfri luftfartens sikkerhetsbestemmelser.

Langvarig mangel

Når flyene nå får bare 150 seter, reduseres kravet til bare tre. Dermed kan selskapet fordele «overskudds-mannskapet» på andre fly som kan bemannes opp til å innfri kravet.

Flyindustrien regner med at de problemene som EasyJet og British Airways spesielt har merket, vil vare i minst 12 måneder til siden de regner med at det vil ta tid å få opplært folk som skal jobbe på flyplassene og i flyene.

Også her hjemme har bemanningsproblemene vært merkbar. SAS ble nødt til å avlyse 400 flyvinger i april, dels på grunn av for få ansatte.