Sydenfavoritt etter korona: -Vi merker to store endringer

Varmt og godt på stranden i Kemer i Tyrkia denne helgen, opp mot 30 grader. Turistlivet er tilbake, men noe er forandret. Foto: Sverre Kofoed1

Da de norske turistene reiste inn i sitt velkjente ferieland, var alt som før pandemien: Passet ble sjekket, og så var det bare å plukke opp bagasjen og spasere ut av flyplassen. Ingen annen innreisekontroll til Tyrkia.

– Vi hadde printet ut korona-sertifikatet, men det var det ingen som var interessert i å se. Det er jo også slutt på visumkravet. Å komme til flyplassen i Antalya opplevdes nå like enkelt som før pandemien, forteller nordmannen Sverre Kofoed til flysmart24.

Selv om innreisen gikk smertefritt, merket de fort et par endringer siden sist de var i den tyrkiske feriebyen Kemer.

Lære seg priser på nytt

– Inflasjonen har vært kraftig, som i alle andre land. Det har ført til økte priser. Verdien av den nasjonale valutaen, den tyrkiske lira, har også stupt. Det har gjort at vi faktisk har måttet lære oss å beregne prisene på nytt. Da vi kjøpte oss hus her i 2004 kostet en lira rundt 5 norske kroner. I dag bare 60 øre, forteller Senja-mannen.

Han legger til at prishoppene og fallet i pengeverdien nok oppleves verre for de fastboende enn for turistene, og at mange tyrkere nå sliter med å klare sin privatøkonomi.

Det andre forholdet som har endret seg er fraværet av russiske turister, et resultat av krigen i Ukraina. Det er helt tydelig i bybildet. De utgjorde halvparten av turistene før invasjonen.

Som før pandemien

– Nå kan vi av og til høre noen som snakker russisk, men om dette er russere eller ukrainere på ferie, kan være vanskelig å høre. Her er faktisk en del besøkende fra Ukraina, forteller Kofoed.

Han og familien har leilighet i Kemer, som ligger sørvest for storbyen Antalya. Her er det flere nordmenn, svensker og dansker som har kjøpt seg ferieboliger.

Andre nordmenn som foretrekker Tyrkia som feriemål reiser gjerne østover langs kysten – bl.a. til feriebyene Alanya og Side.

Kofoed forteller at turistlivet nå stort sett går som det gjorde før pandemien:

Økt Tyrkia-salg

– Alle butikkene er åpne, og det samme gjelder restaurantene. På dette områder merker vi liten forskjell på forholdene, selv om det i september blir tre år siden sist vi ferierte i leiligheten vår og vi har hatt en pandemi og et krigsutbrudd i mellomtiden, forteller Kofoed.

Som flysmart24 skrev for noen dager siden, opplevde bl.a. Tyrkia en svikt i salget av turistreiser da Russland gikk til krig mot Ukraina den 24. februar.

Mange andre land i det østlige Middelhavet opplevde det samme.

Nå har situasjonen endret seg, og salget av reiser til Tyrkia, Hellas, Kroatia og Bulgari har tatt seg opp igjen.

Liv og røre i byen

Kofoed og hans familie kom til flyplassen i Antalya i siste halvdel av april, og skal være i Kemer frem til starten av juli.

De har i årenes løp rukket å også få seg flere tyrkiske venner, som kommer på besøk og som de besøker tilbake.

– Ellers er det normale nok at vi nordmenn, svensker og dansker holder oss litt for oss selv. Vi opplever ellers at både de som driver butikker og restauranter ønsker oss turister hjertelig velkommen tilbake. Bortsett fra at en dominerende turistgruppe er borte er det fortsatt liv og røre i byen igjen. Det føltes godt å komme tilbake, sier Kofoed.