Frykter mer sommertrøbbel: – Mye står på spill for SAS

SAS får hard kritikk for mange kanselleringer, men situasjonen kan bli enda verre utover mot sommeren hvis det blir konflikt med pilotene, mener svensk analytiker. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS er inne i en dramatisk situasjon med hensyn til selskapets økonomi og videre drift. Kritikken hagler mot selskapet fra kunder som kritiserer SAS for mange kanselleringer.

Den svenske flyanalytikeren Jan Ohlsson frykter at det på toppen av denne situasjonen også kan bli mer trøbbel for selskapets gjester denne sommeren.

Forhandlingene med pilotene om innsparinger har brutt sammen. Stemningen er ifølge Ohlsson «dypfryst» og at det lett kan ende i konflikt. Det vil gi enda større trafikkforstyrrelser.

Tøffe konkurrenter

Han mener SAS ikke har mye å gå på når det gjelder de reisendes tålmodighet, ette å ha kansellert 4 000 avganger i sommer samtidig som det daglig er nyhetsoppslag om misfornøyde kunder.

– En streik kan velte lasset for SAS. Konkurrentene er tøffe og de reisende nyter godt av svært lave priser. Service om bord betyr lite, pålitelighet og pris alt mens krigen gir folk flest mindre i lommeboken, sier Ohlsson.

På spørsmål om han tror det kan bli streik eller andre former for aksjoner fra ansatte, som kan forstyrre sommertrafikken, svarer han:

– Det er stor sannsynlighet for at det kommer en eller annen form for sommertorden.

Sier nei

Selskapet skal spare inn 7,5 milliarder svenske kroner årlig i et eget program, kalt «SAS Forward.»  

SAS har varsler behov for en fullstendig omlegging av sin virksomhet, og snur alle steiner for å klare innsparingene og hente inn ny kapital, som flysmart24 har skrevet om tidligere.

Pilotene brøt forhandlingene om innsparingene etter én dag, og har siden også gått til rettssak mot SAS på grunn av oppsigelser i forbindelse med pandemien. SAS på sin side karakteriserte pilotenes opptreden som «useriøs.»

Selskapet ønsker ikke å kommentere Ohlssons vurderinger overfor flysmart24.

Fjerne ruter

Ohlsson sier at selskapet har en drift som ikke virker sunn:

– For SAS står mye på spill med kun halvfulle flyvninger og tre ganger høyere tap per passasjer enn for eksempel Ryanair.

Han er også kritisk til SAS’ rutesatsing denne sommeren:

«En streik kan velte lasset for SAS»

Jahn Ohlssson. Foto: Privat

– Selskapet burde kanskje ha fjernet de mest ulønnsomme rutene og permittert eldre fly for godt for å spare. I stedet har de nå lagt alt de har – og mer til – i bl.a. innleie fra Air Baltic. Hvis dette ikke gir overskudd i regnskapet for tredje kvartal, kan det få katastrofale konsekvenser. Da trengs det mer statsstøtte, noe som er mindre sannsynlig, sier han.

Norwegian i form

Ohlsson sier at konkurransesituasjonen har blitt mye verre for SAS, både i Sverige og Norge:

– SAS har fått økt konkurranse, og ikke bare fra lavprisflyvninger. Lufthansas Eurowings er en ny farlig aktør i Sverige. Norwegian i god form. Flyr setter ned prisene. KLM plukker stadig flere fra regionene, sier Ohlsson.

PS: SAS-innstillingene merkes godt allerede. Oslo Lufthavn har i alt seks avganger som står som innstilte i dag, søndag. Samtlige er SAS-avganger.