Storbyferiene lokker nordmenn igjen – men noe mangler

Mange kommer til Amsterdam for å oppleve kanalene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn har igjen begynt å kose seg med weekendferier til de populære storbyene i Europa. Amsterdam har alltid ligget høyt på listen over reisemål.

På Cafe Emmelot i sentrum av byen summer det av liv på denne varme vårdagen. For den som ikke legger merke til det, vil livet fortone seg tilsynelatende som før.

Men noe mangler.

Kommer ikke

– Det er supert at vi har kommet i gang igjen og fått besøkende fra utlandet. Men det er langt fra så travelt som før. Vi mangler ennå besøkende fra mange nasjoner, forteller en av servitørene.

Det er først og fremst amerikanerne som ennå ikke har kommet i så store skarer som de pleier. Trolig er det krigen i Ukraina og ettervirkningen av pandemien som holder en del av dem tilbake.

– Så er det jo vanligvis også mange kinesere her, de legger man jo raskt merke til. De er også fraværende. Og så russerne, da. De har jo ikke kommet i år, sier han og stopper der.

Ville ha tiltak

Pandemien har endret byen. Der det før korona-utbruddet myldret av besøkende i så stor grad at myndighetene ville innføre tiltak mot tilstrømmingen, har covid 19-krisen gjort at få snakker om slike tiltak i dag.

Uterestaurantene i Amsterdam fylles opp etter hvert som antall turister øker. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Få snakker om hvor lei man var av den såkalte «fylleturismen» som i praksis betydde briter på lavbudsjettur, ruset på alkohol og cannabis, og som søplet ned byens gater.

De laget kvalme og tilførte ikke det lokale reiselivet særlige inntekter.

Det meste stengt

Denne trafikken forsvant med pandemien. Nå dukker problematikken opp igjen.

Det er ikke lenge siden Nederland lettet på nedstenging og harde smittevern-tiltak. De var noen av de strengeste i hele Europa med stengte attraksjoner, barer og restauranter.

Det bremset effektivt all trafikk til landet og hovedstaden. Først de par seneste månedene har livet vendt tilbake til det mer normale.

Masseturismen er tilbake, men med noen merkbare endringer. Det er på et lavere nivå.

Rett fra flyet

Å komme til Nederland er som før. Rett fra flyet, inn på toget og rett inn til byen. Ingen kontroll av korona-sertifikatet, eller påbud om bruk av munnbind.

På hotellet er det som før passet som gjelder, og heller ikke her eller på utestedene er det noen smitteverntiltak å ta hensyn til. Gleden over at utenlandske gjester er tilbake, er likevel tydelig hos de ansatte.

Livlig i sentrum av Amsterdam, også i mai. Det er tydelig at turistene har begynt å komme tilbake etter strenge smittevern-tiltak. Foto: Knut-Erik Mikalsen

En av de som jobber for å revitalisere turismen til Amsterdam er direktør Jos Vraken i markedsføringsselskapet NBTC Holland Marketing.

Pandemi mer enn krig

Han mener at det er mer frykten for virkningen av pandemien, enn krigen i Ukraina, som holder mange amerikanere vekk fra Europa-ferie denne sommeren.

Undersøkelser som amerikanske reiseselskaper har gjennomført viser at det er ikke frykten for smitte i seg som er viktig for å avstå fra å reise, men redselen for å havne i karantene i Europa.

Det betyr ofte utsatt hjemreise, og økte personlige kostnader.

Det mangler ikke på kneiper i Amsterdam, og det er lett å komme i kontakt med de lokale gjestene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

PS: Etter at denne artikkelen ble publisert, har det oppstått tidvis store køproblemer på Amsterdam-flyplassen Schiphol. Et godt råd vil derfor være å beregne bedre tid enn normalt ved avreise fra denne lufthavnen.