Nye regler gir ulik munnbind-praksis til samme reisemål

Mange flyselskap frafaller fra i dag av krav om bruk av munnbind om bord. Men slett ikke alle. Foto: Iberia

Fra i dag er det ikke noe absolutt anbefaling om å bruke munnbind om bord på fly i Europa. Flere land har imidlertid fortsatt krav om munnbindbruk på fly og flyplass, og flyselskapene praktiserer dette helt ulikt.

Derfor er det en gode idé å ha et munnbind klart på innerlomma for de som skal ut og fly den nærmeste tiden. Det er nødvendigvis ikke landet du skal til som avgjør reglene, men flyselskapet du reiser med.

Flyselskapene vil nemlig praktisere ulik munnbind-praksis på flyreiser til samme reisemål ulikt, viser flysmart24s gjennomgang mandag morgen.

Frivillig bruk

Fra norske flyplasser har det siden 4. april vært frivillig om reisende vil bruke munnbind eller ikke.

Situasjonen har vært en helt annen ellers i Europa. De fleste land har valgt å følge anbefalingene fra den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen EASA om fortsatt bruk av munnbind på fly og flyplasser.

Fra i dag av er denne generelle anbefalingen borte. Det vil si, hvis det er krav om munnbind i avreise- eller ankomstlandet, må det brukes på flyturen.

Har fjernet fra Norge

Både SAS, Norwegian, Flyr og Widerøe har valgt å fjerne påbudet for en stund siden for hele sitt rutenett i Europa.

SAS har gjort et unntak for ruter til Italia, der munnbind fortsatt er påbudt om bord.

Også på flyplassene i Norge er munnbindbruk nå frivillig.

Fastholder munnbindkrav

Så oppstår det en annen situasjon når vi velger flyselskap fra andre land.

Tyskland er et viktig transferland for nordmenn. Landets myndigheter har gjort det klart at det ikke er aktuelt å frafalle krav om munnbind om bord på fly.

Dette pålegget forholder landets nasjonale flyselskap, Lufthansa, seg til. Her vil nordmenn oppleve at på reiser fra Norge til Tyskland vil man måte dekke til munn og nese mens man sitter i fly fra Lufthansa.

Samme reisemål – ulik praksis

Hvis man derimot reiser med SAS, Norwegian, Flyr eller Widerøe til de samme tyske flyplassene gjelder de norske reglene. Der om bord vil det ikke være noe munnbind-krav.

Lufthansa er imidlertid ikke alene om å sørge for ulik praksis.

Også det irske flyselskapet Ryanair gjør en rekke unntak på beslutningen om å ikke pålegge munnbind om bord.

Lang liste

Selskapet har laget en liste på 14 land som fortsatt praktiserer krav om munnbind på offentlig transport, noe de vil følge med å pålegge passasjerene å bruke munnbind.

Dette gjelder bl.a. land som Spania, Portugal, Nederland, Frankrike, Tyskland, Italia og Hellas.

Spania praktiserer påbudet om munnbind på fly, men ikke på flyplasser, opplyser direktør Juan Francisco Cervero ved Spanias Ambassades turistavdeling i Oslo til flysmart24.

Fra Norge vil man derfor oppleve at man på reiser med skandinaviske selskap ikke vil oppleve munnbind-krav om bord, men så snart man reiser med f.eks. Ryanair eller det spanske selskapet Iberia, vil det være andre regler å forholde seg til.

Fra innsjekk til flyet

For de som bruker KLM via Amsterdam vil det også være påbud om munnbind på Schiphol-flyplassen. På nettsidene står det at man skal ha på munnbind fra det øyeblikk man skanner boarding-kortet og til man går om bord på flyene.

Her opplevde flysmart24 så sent som i forrige uke at regelen i praksis ble ulikt håndhevet.

I sikkerhetskontrollen var det streng håndhevelse og ingen fikk skanne bagasjen sin uten å ha på maske. Etterpå tok mange den av, og beholdt den av til de gikk om bord på flyene.