Håper å unngå flyplasskaos – mer venting på bagasjen

Det kan bli mye venting på bagasje på Oslo Lufthavn fremover på grunn av jobbing med bagasjeanlegget på flyplassen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Fra en rekke av de store flyplassene i Europa blir det advart mot lange køer i vår og sommer. Det har allerede ført til at reisende har blitt utsatt for store forsinkelser og mistet flyene sine.

På Oslo Lufthavn håper man å gå klar av de problemene som nå rammer flere av de sentrale lufthavnene lenger sør på kontinentet, der mannskapsmangel har skapt lange køer og kanselleringer ved flere anledninger.

På Gardermoen er utfordringen i den andre enden av flyreisen. Her blir reisende advart mot at det kan oppstå lenger ventetid på bagasjen på grunn av ombyggingsarbeider på bagasjenlegget.

Kritisk situasjon

Situasjonen på andre hovedflyplasser i Europa er derimot tidvis kaotisk, og noen steder har krisen vart en stund nå.

Det gjelder bl.a. på storflyplassene Heathrow utenfor London og Schiphol i Amsterdam. På Schiphol er situasjonen nå så ille at det nasjonale flyselskapet KLM torsdag stanset salg av billetter fra Amsterdam i et forsøk på å dempe køproblemene på flyplassen.

Det er spesielt i innsjekking og sikkerhetskontrollen at køene har hopet seg opp.

Da pandemien slo ut den globale luftfarten kvittet selskapene som står for denne tjenesten seg med mange ansatte. De ble sagt opp, og mange av disse fant seg andre jobber.

Tidkrevende opplæring

Når trafikken nå tar seg raskere opp enn ventet, klarer de ikke å oppbemanne raskt nok. Det fører til køer og kansellerte fly.

– Her i Norge har vi ikke like store utfordringer med dette, da folk i større grad ble permittert i stedet for å miste jobben da pandemien slo inn som verst, sier leder for samfunnskontakt i Avinor, Erik Lødding, til flysmart24.

Det er ikke bare å fylle på med alle typer ansatte på en flyplass. Det tar tid å gjennomgå sikkerhetsopplæringen for nye ansatte i bl.a. sikkerhetskontrollen. Nå ser vi at flere flyplasser dukker opp med kø-advarsler.

Sjekke inn hjemme

I den siste uken har også flyplassene i både Stockholm og København advart mot lange køer, og bedt reisende om å komme tidlig til flyplassene.

Her er det også mangel på ansatte i innsjekkingen:

– Nå er vi i full gang med å rekruttere flere kollegaer igjen. Inntil vi har alle på plass blir det dessverre periodevis venting i både innsjekk og sikkerhetskontroll. Reisende kan vente lengre køer enn normalt, noe vi beklager, heter det fra ledelsen på Arlanda-flyplassen utenfor Stockholm.

Også på Kastrup ved København blir passasjerer bedt om å møte tidligere på flyplassen, og å sjekke inn hjemmefra. De blir bedt om å komme tidlig også om de har sjekket inn hjemme.

Mens Oslo Lufthavn ser ut til å slippe unna den store køsituasjonen, advarer Lødding likevel mot at det kan bli lenger ventetid på bagasjen på tidspunkter med stor trafikk.

Bagasje-kapasitet

– Vi forventer at det tidvis kan bli noe lenger ventetid i rushtiden på grunn av blant annet lavere bagasjekapasitet på OSL. Vi er i ferd med å bytte ut de eldste av to bagasjeanleggene. Vi forventer allikevel ingen «kaossommer» i den forbindelse, sier Lødding.

Han anbefaler ikke at folk måte tidligere, men at de møter opp til den tiden flyselskapene anbefaler.

– Det er viktigere å møte forberedt enn for tidlig: Sjekk inn digitalt, lever din egen bagasje og gå rett i sikkerhetskontrollen om du har digitalt boardingkort og håndbagasje. Da sparer du tid, sier Lødding.