Politiet advarer: Turister blir stukket med sprøyter

Spanske myndigheter er sterkt bekymret for det raskt økende antall tilfeller der folk blir satt ut av spill ved bruk av sprøyter. Som regel skjer det i områder der mange folk ferdes. Foto: Shutterstock

Politi og lokale myndigheter flere steder i Spania advarer nå mot en bølge av tilfeller der folk settes ut av spill ved bruk av sprøyter. Til nå har det blitt meldt inn over 30 slike hendelser, men sprer seg raskt og tallet øker for hver dag.

«Spiking», som det heter, har inntruffet en rekke steder i landet, og også på populære turistområder. Derfor går advarslene ut både til fastboende og besøkende.

Et av tilfellene skjedde en britisk turist som ble sprøyte-stukket mens han oppholdt seg på et utested. Han ble uvel og rar. Han oppdaget etterpå at han var blitt stukket og ranet.

Mister bevisstheten

Politiet gransker nå overvåkingsbildene fra det aktuelle stedet på Mallorca i håp om å finne frem til den eller de som sto for ranet.

Dette er bare ett av mange tilfeller som spansk aviser har skrevet om den senere tiden.

Avisen Diario Sur forteller om mange liknende hendelser der folk har mistet bevisstheten etter å ha bli stukket. Det har skjedd i Madrid, på Kanariøyene og Balearene (Mallorca, Ibiza bl.a.), i Andalucía, Katalonia, Valencia og Baskerland.

Heller ikke i drinkene

Fremgangsmåten er noen annerledes enn tidligere. Før gikk det ut på å putte dop i drinkene til folk. Dette har helst skjedd med kvinner. Dette for at gjerningsmennene lettere skulle kunne begå overgrep mot dem når de har vært uten motstandskraft.

Nå er det ikke piller som brukes, men sprøyter – spiking. Disse inneholder stoffer som politiet ennå ikke sikre på hva er. Det antyder likevel at gjerningsmennene anvender ecstasy.

Før dette inntraff i Spania hadde fenomenet også forekommet i Belgia, Frankrike, Storbritannia og Irland.

Rykker ut med advarsler

Både politi og myndigheter har rykket ut med advarsler om fenomenet som forekommer stadig flere steder.

Et av politiets spørsmål er hvilken hensikt gjerningsmennene har. Ifølge den nasjonale avisen El Pais er det så langt ikke bevis for at ofrene ble utsatt for overgrep.  

Mest usatt er man hvis man oppholder seg i lokaler med mye folk og høyt støynivå. Det var der en av kvinnene som ble utsatt for spiking, oppholdt seg.

Nordmenn har reagert

– Jeg følte at noe stakk meg og så begynte å føle meg syk, sa en ung kvinne som ble utsatt for et angrep på et diskotek i Barcelona, ifølge avisen.

I Europeiske forsikring har man fått henvendelser som kan tyde på at også nordmenn har vært utsatt for dette fenomenet på reiser i utlandet:

– Vi har hatt noen henvendelser om dette, men ingen storm. Sprøyter er nevnt, men også dop som puttes i drinker. Men, ikke noe som inntreffer ofte, men selvfølgelig svært dramatisk og alvorlig for de som blir rammet, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske til flysmart24.

Ber ofre reagere raskt

Både helsemyndighetene og politiet ber folk som frykter at de har vært utsatt for spiking om å oppsøke lege innen seks timer.

Dette fordi stoffene forsvinner raskt ut av blodet, og dermed kan det være vanskelig å få dokumentert ved toksikologisk analyse at man virkelig har vært utsatt for angrep.

Det jobbes nå på flere området og flere nivåer for å forsøke å forebygge at denne virksomheten skal bre ytterligere om seg.