Mange ting går medreisende på nervene under en flytur

Medreisendes oppførsel kan skape irritasjon på fly. Årsakene er mange, viser undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Knut-Erik Mikalsen

Det å reise med fly kan være litt av en prøvelse hvis man er uheldig med oppførselen til sine medpassasjerer. Her er noen grunner til at passasjerer kan fyre seg opp under en flytur.

Danske Gouda Reiseforsikring og Gjensidige Forsikring har fått gjort en undersøkelse rundt slike hendelser.

Ingen tvil om hva som er det viktigste irritasjonsmomentet om bord, som kan sette sinnene i kok hos de andre reisende:

Det aller verste

Det at noen sparker i seteryggen er den aller verste opplevelsen, viser undersøkelsen.

Når folk blir spurt om hva som irriterer dem mest på fly, er det 23 prosent som svarer akkurat dette.

På de fire neste plassene kommer:

  • Hvis medpassasjerer lukter vondt – 9 prosent.
  • Hvis personen foran deg legger ned setet – 8 prosent. 
  • Hvis passasjerer er uhøflige overfor flypersonalet – 7 prosent. 
  • Hvis medreisende er tydelig beruset – 7 prosent.

Hos Gouda Forsikring mener lederen for forretningsutvikling, Louise Hertzum, at to år år med endrede reisevaner kan har ført til at tålmodigheten overfor våre medreisende settes på prøve.

Må venne oss til

– Det er mange ting med flyreiser som vi bare må venne oss til igjen etter to år med mindre reiseaktivitet. Spesielt på fly, hvor det allerede er trangt om plassen, er det viktig å vise hensyn og holde øye med andres grenser. Å ha litt ekstra tålmodighet i bagasjen er derfor en god idé, så du kan være sikker på å få en god start på reisen, kommenterer hun.

Andre undersøkelser om samme tema har imidlertid vist at det er atskillig flere forhold enn de fem i Goudas undersøkelse som får sinnene i kok om bord på et fly.

Bagasje på andres plass

En gjenganger i undersøkelser viser at bl.a. det å slepe med seg mye bagasje inn i kabinen ikke er spesielt populært blant andre reisende. Det betyr at bagasjeplassen raskt blir fylt opp, og de som kommer senere får dermed problemer med å få plassert sin håndbagasje.

Noen slenger også bagasjen sin inn i første ledige bagasjehylle når de går om bord. Det kan også føre til at andre ikke får plass til sin bagasje der de sitter når det er deres tur til å gå om bord.

En undersøkelse reisebloggen Only Wanderlust omtalte for en tiden siden gir oss et glimt inn i det amerikanske flymarkedet, og hva reisende der irriterte seg mest over.

Lang tid på toalettet

Her var det en del kjenninger også for oss europeere:

Reisende som dynker seg i parfyme før de går om bord, passasjerer som snorker etter å ha falt i søvn i setet sitt og reisende som hele tiden må ut på do under flyturen. De sitter, veldig ofte, ved vinduet, og er en kilde til irritasjon for de som må reise seg støtt og stadig.

Folk som har det travlere enn andre å komme seg av flyet straks det har berørt terminalen, er heller ikke spesielt populære. Og så er krangelen om armlenet på midtsetene også høyt oppe på listen.

Det samme med barnegråt. Vel og merke andres barn.