Norske turister svikter når feriefavoritten har opptur

Norske turister har sviktet Gran Canaria og de andre Kanariøyene så langt i år. Her fra manges favoritt, Puerto de Mogan, på Gran Canaria. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Turistfavorittene i det sørlige Europa kjemper nå for å gjenvinne posisjonene som de hadde før pandemien. Nå har også en av nordmenns absolutte feriefavoritter kommet seg på pluss-siden.

Det gjelder den norske storfavoritten Kanariøyene, som i juli totalt sett hadde flere utenlandske turister enn rekordperioden før pandemien. Det har skapt full jubel på øyene.

De offisielle tallene forteller imidlertid at nordmennene har sviktet de populære ferieøyene, og er blant de landene som har størst nedgang i besøket.

Statistikken er utført med sammenligning med det siste hele normalåret, som var 2019. I mars 2020 kom som kjent pandemien og la det meste av turismen i grus.

På vei opp

I 2022 har besøkstallene begynt å normalisere seg som følge av vaksineringen og bortfall av reiserestriksjoner. Folk fra hele Europa har igjen begynt å strømme til øygruppen i Atlanterhavet.

Dette bekrefter fersk statistikk som den lokale turistorganisasjonen Promotur nå har lagt frem. Den omfatter tall for hele årets sesong så langt, til og med juli.

Den viser en økning for utenlandsk besøk på 2,3 prosent totalt for alle øyene, som er et svært gledelig resultat etter flere magre år med stor svikt. Det har vært et økonomisk mareritt for næringen og lokalbefolkningen som er helt avhengig av turistene.

Nordmenn svikter

Nordmenns favoritt, Gran Canaria, kommer også på pluss så langt i år, om enn med bare 0,6 prosent.

Det er når man ser på antall nordmenn som har kommet på besøkt dette året, at de store røde tallene kommer.

Nedgangen for alle øyene i juli er på 40 prosent, med i alt 78 000 færre besøk så langt i år i forhold til samme periode i 2019.

Antall nordmenn på besøk på Gran Canaria i juli sank fra 17 000 i 2019 til 8 000 i år, en nedgang på hele 52 prosent.

Turistsjef: – Færre direkteruter

Sjefen for Spanias Ambassades turistavdeling i Oslo, Juan Francisco Cervero, sier til flysmart24 at han tror at færre direktefly enn før er hovedforklaringen på nedgangen i tallet for norske besøkende. Mange har derfor måttet reise om andre lufthavner i Europa for å komme til øyene, og blir dermed ikke med i tallet på nordmenn.

– De fleste flyselskaper har ikke den samme kapasiteten som de hadde i 2019. Derfor har de konsentrert innsatsen på de rutene som er mer etterspurt og mindre risikable. Hvis flyene til Málaga, Barcelona, ​​Alicante eller Palma er fullbooket med høyere priser, hvorfor skulle de lansere mindre lønnsomme flyreiser til for eksempel Las Palmas? spør Cervero.

Rammer alle øyene

Han mener vi må vente til lenger utpå høsten med å trekke konklusjoner etter at flere selskap nå har gjenopptatt sine direkteruter til øygruppen.

Han håper derfor at selskapene gjenoppretter tidligere kapasitet til øygruppen.

Hittil i år er nedgangen for nordmennene blant de største av landene i Europa:

For Tenerife er nedgangen på 25 000 så langt i år, fra 45 000 til 20 000. Lanzarote har en nedgang fra 11 000 til vel 5 000, det blir 6 000 færre enn.

Million-vekst

Norge og Sverige er de skandinaviske landene med nedgang, med henholdsvis 44 og 53 prosent. Tallene for Danmark er totalt sett også røde, men her er nedgangen på bare 4,7 prosent.

At Danmark har såpass gode tall mener Cervero har sammenheng med at mange nordmenn må fly via Kastrup når de skal til Kanariøyene.

For øyene totalt sett er det jubel over tallene. I juli kom det 1,5 millioner utenlandske turister til øyene, og det er altså en vekst på 2,3 prosent i forhold til samme måned i 2019.

Storbritannia som før det viktigste markedet totalt sett, mens Promotur må konstatere at både tyskere, nordmenn, svensker og irerne langt fra har kommet tilbake i det antall de gjorde før pandemien.

PS: Statistikken er basert på tall fra flyplass-selskapet Aena, og baserer seg på direktefly fra utlandet og til de kanariske øyene.