Må ha nytt kjempefly – ellers vil prisene stige

Emirates ønsker seg en ny versjon av verdens største passasjerfly, Airbus A380. Produksjonen ble stanset i fjor. Foto: Airbus

Produksjonen av verdens største passasjerfly, Airbus A380, ble stanset for snart to år siden fordi bunnen falt ut av markedet for flyet. I maksutgaven kunne det ta opptil 800 passasjerer.

Nå vil en av verdens mektigste flysjefer, toppsjef Tim Clark i flyselskapet Emirates, ha den europeiske flyfabrikken til å bygge en ny utgave av mega-jumboen.

Han sier at et nytt kjempefly kan produseres slik at det blir billigere i drift. Det var de store driftsutgiftene som var en vesentlig årsak til at produksjonen stanset.

«Mye større fly»

Clark sier at selskapet har behov for større fly enn de største som er på markedet nå:

– Alle regnestykker forteller oss at vi trenger fly som er større enn de største vi får i dag. Nye fly må være mye større, sier Clark til den amerikanske nyhetskanalen CNN.

Mens A380 i en normal utgave kunne ta opptil 500 passasjerer, er passasjer-kapasitet mindre med de to største flytypene som fins i dag.

Verdens største

Airbus A350-1000 og den kommende Boeing 777-9 tar begge rundt 400 reisende i en standard konfigurasjon. Og det er ikke nok for Dubai-selskapet.

Det reisende publikum kåret A380 til verdens beste fly. Men, som flysmart24 har skrevet, det ble for kostbart å operere og derfor vil flytypen etter hvert forsvinne fra himmelen for godt om noen år.

At det er Emirates-sjefen som vil ha større fly, er ikke tilfeldig: Selskapet er verdens desidert største operatør av A380, og har kjøpt nesten halvparten av alle mega-jumboer som har blitt produsert.

Tilbake i trafikk

Selskapet har i dag 118 fly av denne typen i flåten sin, og skal sette de siste tilbake i trafikk neste år etter at ettervirkningene av pandemien er borte for reiselivets del.

Clark mener vekstkurven for flyreiser kommer til å stige raskere enn kapasiteten, og at dette da vil få følge for prisene på flybilletter:

– Tilbudet vil bli for lite samtidig som etterspørselen vil fortsette å vokse. Når det skjer, stiger prisene. Det er uunngåelig, sier Emirates-sjefen.