Sparepengene oppbrukt – vil kutte feriereiser til vinteren

Reiseaktiviteten for mange nordmenn kan bli lavere til vinteren. Det viser analyse om de økonomiske utsiktene. laget av DNB Markets. Foto: Shutterstock

Reisearrangørene melder om gode bookingtall og tilnærmet fulle fly foran nordmenns høstferie i oktober. Nå tror Norges største bank at reisevirksomheten kan komme til å falle utover vinteren.

DNB Markets la frem en fersk økonomisk analyse denne uken, og tar der tar høyde for at nordmenn vil kunne gå tom for oppsparte midler etter pandemien og dermed dempe nordmenns forbruk.

– Det generelle bildet vårt viser svakere forbruk gjennom vinteren. Da er det naturlig å tenke seg at også utenlandsreiser vil bli mindre aktuelt for de som sliter mest, sier økonom Oddmund Berg i DNB Markets til flysmart24.

Alt har blitt dyrere

Det totale bildet DNB Markets rapport forteller om er en lavere økonomisk vekst og et generelt mer negativt bilde av den økonomiske utviklingen i tiden fremover.

Det har sammenheng med den eksplosive økningen av nordmenns kostnader.

Økende renter, rekordhøye matvarepriser, tidenes høyeste strømpriser samt drivstoffpriser som har gått helt av skaftet, rammer nordmenns privatøkonomi knallhardt.

Ramme reiser

Derfor mener DNB Markets i sin analyse at det er grunn til å vente at det generelle forbruket vil avta utover senhøsten og forvinteren.

Det vil også kunne ramme nordmenns reiseaktivitet, som før krisen satte inn var i ferd med å ta seg opp til normale høyder igjen og på et nivå som før pandemien.

Så langt har pilene pekt oppover for reiser. Husholdningene har brukt av oppsparte midler etter pandemien til å bl.a. finansiere feriereiser.

Slik er det ikke sikkert at det vil fortsette, og spesielt ikke hos de med lave inntekter.

Reisekutt virker straks

– Det kan bli utfordrende å opprettholde forbruket ved å tære på sparemidlene for denne delen av husholdningssektoren, advarer DNB.

I motsetning til de andre økte utgiftene, er reise noe som absolutt ikke er en nødvendighetsvare.

Dessuten er det å redusere reiseaktiviteten noe som gir raskt lettelse i privatøkonomien. Det å kutte reise gir en umiddelbar spareeffekt.

Ingen voldsom svekkelse

Økonom Oddmund Berg sier til flysmart24 at det kan komme en nedgang i reiseaktiviteten utover vinteren og våren 2023, men at bildet er usikkert.

Han tror ikke en nedtur blir spesielt drastisk.

– Vi har ikke noe eget anslag på reisevirksomheten. Men etterspørselen etter reiser er høy og det vi ser av nyheter fra bookingaktører, tyder på at aktiviteten blir bra i andre halvår i år. Siden reiser ofte bestilles i god tid, kan det godt hende at den svake forbruksutviklingen ikke gjør seg gjeldende i reisevirksomheten akkurat i vinter, sier Olsen.