Her må flyene takse fem kilometer før de kan ta av

Store avstander på Amsterdam-flyplassen Schiphol. Det kan innebære lange takse-runder for flyene som skal ta av derfra. Foto: Shutterstock

Det blir noe stusslig over Norges store flyplass-stolthet Oslo Lufthavn når man ser oversiktsbilde over det enorme flyplassområdet til Amsterdam-flyplassen Schiphol. Det er et av Europas største knutepunkter for luftfarten.

Så er det da også dimensjonene deretter: I en oversikt over hvilke flyplasser som har rullebane ligger lengst fra terminalen, går storflyplassen seirende ut.

Det er flynettstedet Simple Flying som har laget oversikten.

Langt unna

Den «kårer» Schiphol som verstingen i klassen. Da flyplassen fikk en sjette rullebane bygget, ble den liggende hele 5 kilometer unna terminalen.

Det betyr at flyene risikerer å måtte takse i rundt 15 minutter fra de forlater terminalen til de er fremme ved området der de kan vente på klarsignal for take-off.

Heller ikke Frankfurt International Airport er noen småflyplass å regne.

Kaotisk

Denne flyplassen, som av mange oppfattes som både kaotisk og uoversiktlig for flypassasjerer, byr også flyene på litt av en taksetur når de har tatt bakken.

Rullebane, som på faglig hold omtales som 07L/25R, ble åpnet i 2011 og ligger 3,1 kilometer fra terminalen og brukes bare til landinger.

Den ligger så langt unna at den av praktiske hensyn ble brukt til å lagre fly som ble satt på bakken under pandemien.

Ille også i USA

De som reiser mot USA finner rullebaner langt fra terminalene bla. på flyplassene i Denver, Colorado og i Honolulu.

Luftfartsnettstedet forteller at en av Denvers rullebaner ligger 3,53 km fra selve terminalen, mens den i Honolulu ligger 2,93 km fra hovedbygningene på flyplassen.

Heller ikke i Atlanta er alle rullebaner kloss inntil terminalen. Den som ligger lengst unna er 2,19 km unna.