Nektet å ta med dyr i bur – det ble det bråk av

Norwegian forklarer avvisningen av en passasjer og katt med sikkerhetsmessige årsaker. Det avviser flyklagenemnda. Illustrasjonsfoto: Knut-Erik Mikalsen

Passasjeren skulle reise med Norwegian og hadde med seg et lite dyr i bur. Til sin store overraskelse ble hun nektet ombordstigning.

Selskapet ville ikke ta med kvinnen og katten. – Av sikkerhetsmessige årsaker, hevdet flyselskapet.

Hvilke sikkerhetsmessige årsaker? spør flyklagenemnda.

Nemnda gir kvinnen fullt medhold i klage, og mener selskapets begrunnelse ikke holder.

Blir straffet

Det betyr at Norwegian ikke bare må dekke utgiftene kvinnen fikk fordi hun måtte kjøpe nye og dyrere billetter hos SAS. De må også dekke utgiftene til nytt kattebur, som kvinnen også ble nødt til å kjøpe.

Utgangspunktet for denne saken var en flyreise fra Oslo til Trondheim Lufthavn Værnes.

Kvinnen har forklart overfor flyklagenemnda at hun hadde reist en rekke ganger på samme strekning, med samme selskap, og med katt i bur uten noe problemer.

Men så, da hun skulle ut på denne strekningen igjen den 2. februar i år, var det plutselig stopp. Hun ble nektet å gå om bord med katten i buret, selv om hun hadde betalt 550 kroner ekstra for dette.

Buret ikke egnet

Selskapets ansatte hevdet at buret hun hadde ikke oppfylte kravene til frakt av katt. Kvinnen sørget derfor for å få kjøpt et helt nytt bur, i håp om at det holdt.

Det hjalp lite. Hun slapp fremdeles ikke om bord, og det ble henvist til «sikkerhetsmessige årsaker» som begrunnelse.

For å komme til Værnes kjøpte hun billetter hos SAS for 2 500 kroner, og krevde at Norwegian skulle dekke disse fordi hun mente seg ubegrunnet avvist. Dette kravet avviste Norwegian.

Saken havnet derfor på bordet til Transportklagenemnda for flyreiser, som har fått en forklaring fra Norwegian om hvorfor kvinnen ble avvist.

«Personalet ansvarlig»

Selskapet skriver at kvinnen fikk refundert beløpet på 550 kroner som hun hadde betalt for å ha katten med, men at det var av sikkerhetsmessige årsaker at de to ikke fikk bli med flyet.

– Norwegians personale er ansvarlig for å sikre at kjæledyr blir transportert forsvarlig og i henhold til flyselskapets sikkerhetsprosedyrer, het det i forklaringen.

Der heter det også at bur og dyr ikke må veie mer enn 8 kg til sammen. Buret må være sikkert for lekkasje og dyret må kunne oppholde seg i en naturlig stilling inne i buret.

Hvilken sikkerhet?

Transportklagenemnda har i sitt vedtak etterlyst en forklaring på konkret hvilke sikkerhetsmessige brudd katten i buret skulle ha representert. Kvinnen har sendt bilde av buret til flyklagenemnda.

Den har derfor gitt kvinnen fullt medhold, og at hun har krav på dekning av billettene med SAS, og utgifter til kjøp av nytt bur:

– Etter nemndas vurdering er det ikke klart hvilke av flyselskapets sikkerhetsprosedyrer et slikt bur vil stride mot. Nemnda legger derfor til grunn at klager urettmessig ble nektet ombordstigning på sin opprinnelige flight. Hun ble dermed påført unødvendige kostnader til kjøp av nytt bur, heter det i nemndas vedtak.