Stedene hvor nordmenn på tur er mest tyveri-utsatt

Et av stedene der norske forsikringsselskap får inn mange tyverimeldinger fra norske turister, er i Barcelona. Foto: Shutterstock

Etter at reiseaktiviteten har tatt seg opp igjen etter pandemien, har også meldingene om tyverier på reisene strømmet inn til forsikringsselskapene.

Forsikringsselskapet Gjensidige har så langt i år registrert over dobbelt så mange ran og tyveri av turister i forhold til samme periode i fjor.

Mange legger turen til de populære europeiske storbyene, og Gjensidige kan nå presentere en liste over de byene som nordmenn er mest tyveriutsatt i.

Kommunikasjonssjef  Arne Voll i Gjensidige sier til flysmart24 at tyvene også har endret metoder, de har blitt lurere og frekkere enn noen gang:

Oppdages for sent

– Klokker forsvinner fra håndledd, mobiler og verdigjenstander forsvinner som dugg for solen og oppdages, ikke før det er for sent, sier Voll.

Andre tyver bruker el-sparkehjul og moped når de nasker med seg gjenstander og farer av gårde.

Spesielt mange tilfeller av tyverier er meldt fra storbyer som eksempelvis Barcelona.

Populær by har dårlig rykte

Barcelona har lenge hatt et rykte på seg der turister risikerer å bli loppet for verdisaker. Derfor har mange reiseselskap advarsler mot dette på sine nettsider.

Men listen over byer med dårlig rykte når det gjelder tyverier, er lenger enn det. Her er den, komplett slik selskapet presenterer den:

  • Barcelona
  • Roma
  • London
  • Riga
  • Paris
  • Athen
  • Praha

Det Gjensidige ser er ettertraktet blant tyvene er som vanlig kontanter, men også mobiler, klokker, smykker, solbriller og merkeklær.

Mest ettertraktet

Også kostbare vesker, og fotoutstyr er ettertraktede objekter blant de kriminelle.

Derfor har også selskapet utarbeidet en egen liste over tiltak som folk kan gjøre og som Voll mener vil redusere faren for tyverier.

Voll ber nordmenn være oppmerksomme om en får henvender fra ukjente.

«Ikke vis tydelig at du er norsk»

– Selv om de i utgangspunktet virker hyggelig, så kan de ha urent mel i posen. Mange opererer i team og er flere sammen, sier han.

Han mener det er viktig at man ikke flagger for tydelig sitt norske opphav, og gjerne ikke har med sekker med det norske flagg på.

– Dessuten er det viktig at man aldri lar bager eller vesker stå uten tilsyn, at at man er forsiktig med å vise offentlig at du har med deg kostbart utstyr, klokker og smykker, sier Voll.