Braathens tilbake i mai – skal fly fra ni flyplasser i Norge

Slik vil Airbus A319-flyene til Braathens se ut når de begynner å fly på Norge fra mai neste år. Foto: BRA

Fra mai neste år vil fly med Braathens-navnet igjen bli å se på norske flyplasser, for første gang siden det folkekjære flyselskapet ble slukt av SAS på begynnelsen av årtusenskiftet. Da ble Braathens-flyene malt om til SAS-fly.

Braathens, som det het på slutten, er i dag et svensk regionalt flyselskap. Fra neste år blir virksomheten imidlertid utvidet. Det skal da fly charterreisende mellom Norge og Syden.

Nå kan flysmart24 fortelle hvilke norske flyplasser som vil få anløp av flyselskapet som vil ha Braathens-navnet malt på flysiden.

Starter fra mai

Da skal selskapet fly norske Syden-reisende for charterreiseselskapet Ving gjennom store deler av året.

Blant flykjennere har det vært knyttet en ikke liten spenning rundt hvilke ruter Braathens vil bli satt opp på, og hvilke byer som igjen skal få se at et Braathens-fly lander og tar av.

Flyprogrammet til Ving er nå satt opp, og det er dermed klart hvilke norske byer Braathens skal fly fra.

– Vi har nå åpnet salget fra totalt 9 avreiseflyplasser i Norge til 6 reisemål neste sommer. Periodene er litt ulike. Noen flyserier starter i mai, andre er rene høysesongsserier, sier Norge-sjefen for Ving, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

Dette er flyprogrammet

Selskapet skal operere flyvningene med nye Airbus A319-fly med plass for 145 passasjerer.

Her er flyprogrammet Ving har satt opp for Braathens virksomhet i 2023 i Norge. De ulike stedene har ulike oppstartsdatoer for selskapets flyvninger:

  • Ålesund – Antalya (tirsdager)
  • Bergen – Larnaca (mandager)
  • Harstad/Narvik Evenes – Rhodos (søndager)
  • Kristiansand – Palma de Mallorca (lørdager)
  • Kristiansund – Antalya (tirsdager)
  • Oslo – Kavala (lørdager)
  • Stavanger – Larnaca (mandager)
  • Stavanger – Las Palmas (onsdager)
  • Trondheim – Larnaca (mandager)
  • Trondheim – Las Palmas (onsdager)
  • Torp Sandefjord – Rhodos (søndager)

Det er Braathens-arvingen Per G. Braathens som står bak det svenske selskapet. Det driver under navnet BRA, men på de nye charterflyene vil hele Braathens-navnet bli malt på.

I dag operer selskapet med en mindre flytype, turbopropflyet ATR72, tilpasset regional trafikk.

Til anskaffelse

En treårig samarbeidsavtale med Ving i Norden har imidlertid ført til at selskapet har gått til anskaffelse av de større Airbus A319-flyene.

Med disse skal Braathens fly for Ving i sommersesongen neste år. Det gjelder en rekke ruter fra Norge, Sverige og Danmark til de populære ferielandene i Sør-Europa.

Avtalen innebærer at Braathens, i tillegg til Vings eget flyselskap Sunclass Airlines, blir hovedpartner for Vings og de nordiske søsterflyselskapenes charterflyvninger.