Nå kommer kravet om at flysetene må bli større

Trangt om plassen på økonomiklassen hos United Airlines. Nå kan det komme nye regler for hvor trange setene kan være. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Benplassen for flyreisende har blitt stadig mindre med årene. Kritikken mot dette har ført til at det nå er det i gang en prosess for å fastsette en minsteavstand som skal gjelde alle flyselskap.

Det har fått forbrukerorganisasjoner til å ta opp en annen sak som angår flyreisendes komfort og sikkerhet, nemlig at også flysetene må bli større og bredere.

Det hele skjer i USA. Kommer det nye regler der kan disse fort også komme til å gjelde for europeiske flyselskap.

Sikkerhetsrisiko

Den harde priskonkurransen de senere årene har ført til at flyselskapene har stappet inn flere seter i flyene. Det har ført til at benplassen med årene har blitt mindre.

Det amerikanske luftfartstilsynet, Federal Aviation Authorities (FAA) jobber nå med nye regler for minimum benplass.

Nå mener forbrukerorganisasjoner for flyreisende i USA at det fins et annet problem for mange. Det er at setene er for trange. De krever at det må komme en minimums-størrelse også for disse.

Må gripe sjansen

Ifølge nettstedet The Points Guy legges det nå et sterkt press på amerikanske myndigheter for å lovfeste også krav om bredere seter.

En egen advokat-gruppe har påtatt seg rollen med å legge press på myndighetene.

Flyer Rights mener at man nå må gripe sjansen og sørge for at både benplass og setestørrelse blir endret til det bedre.

Mange sliter

Mange amerikanere sliter med å komme ned å setene, noe som også vil vanskeliggjøre evakuering under en nødsituasjon, mener gruppen.

Flyer Rights-gruppen viser derfor også til behovet for passasjersikkerhet i nødstilfeller, i tillegg til komfort- og helsebehov, som grunnlag for sine krav om strengere setereguleringer.