Flyplassgigant tilbake i toppen – Oslo hevder seg godt

Størst igjen i Europa blant flyplassene - Schiphol utenfor Amsterdam. Oslo Lufthavn havner like under streken for de 10 største. Foto: Shutterstock

Flyindustrien er sakte på vei tilbake til nivået før pandemien. De største flyplassene før pandemoen i ferd med å gjenvinne sine posisjoner, og med Oslo som størst i Norden.

Helt til topps går nå flyplassen som fikk den tvilsomme æren av å bli utropt til sommerens versting i år, Amsterdam-flyplassen Schiphol.

På den ferskeste oversikten fra Eurocontrol, som registerer alle kommersielle flyvinger i Europa, er flyplassen nå den største hva angår antall avganger og landinger.

De største

Ved de seneste registreringen, som gjelder til midten av oktober, ligger Amsterdam nå øverst, og med Istanbul Airport som nummer to. Tidligere har Istanbul ligget et stykke foran, men nå er Schiphol på topp igjen.

Oslo Lufthavn ligger så vidt under streken for de 10 største. Her er Eurocontrols rangering. Tallet bak viser antall landinger/avganger per dag i snitt:

  1. Amsterdam – 1 246
  2. Istanbul Aiprort – 1 206
  3. Paris CDG – 1 190
  4. Frankfurt Airport – 1 156
  5. London Heathrow – 1 127
  6. Madrid Barajas – 1 029
  7. München Airport – 911
  8. Barcelona El Prat – 886
  9. Palma de Mallorca – 792
  10. Antalya Airport – 775

Kilde: Eurocontrol

Størst i Norden

I den skandinaviske «flykampen» drar Oslo Lufthavn i land seieren, og danker for øvrig ut flyplassene i store europeiske byer som f.eks. Athen, Lisboa og Milano.

På denne listen ligger OSL på Gardermoen på en 14. plass med 655 landinger og avganger per dag. København Kastrup Airport ligger på en 18. plass med 639 og flyplassen i Stockholm, Arlanda, ligger på en 23. plass med 542.

Tar vi med Norden finner vi Helsinki Vantaa-flyplassen som nummer 33, og med 388 avganger og landinger.