Vil flytte SAS’ hovedkontor fra Sverige til Danmark

Når statseierskapet til både Norge og Sverige i SAS er borte, vil Danmark flytte hele virksomheten til København. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det brygger opp til ny landskamp mellom Sverige og Danmark om SAS. Nå har det oppstått strid om hvor hovedkontoret skal ligge. Det kan bety slutten på ordtaket om at SAS står for «svensk alt sammen.»

I alle år har SAS’ hovedkontor ligget i Sverige. Derfra har selskapet vært styrt siden selskapet ble grunnlagt i 1946. Både Norge og Danmark har vært på eiersiden siden starten.

Nå er det klart at vil vil komme til å skje flere endringer i eiersammensetningen.

Norge og Sverige ut

Som flysmart24 har skrevet flere ganger har den norske stat solgt seg ut av selskapet. Senere har også svenskene gjort det klart at den svenske stats eierskap går mot slutten.

For danskene er SAS et viktig selskap. Danmark har derfor gjort det klart at selskapet kommer til å spytte inn mer penger i selskapet hvis den nåværende situasjonen med få å selskapet gjennom restruktureringen blir vellykket.

Med den norske og svenske stat ute på eiersiden er det naturlig at også hovedkontoret blir i Danmark, skriver den danske næringslivsavisen Børsen.

Pakke sammen

Det er regjeringspartiet Socialdemokratiet og det største borgerlige partiet, Venstre som vil flytte hovedsetet. Dansk Folkeparti vil derimot la SAS velge selv.

De to største partiene mener at Danmark vil være den eneste aktive statseier hvis redningsplanen gjennomføres og Sverige selger seg ut. – Det vil være både opplagt og relevant å overveie det, mener partiene.

Dermed, mener de, er det også naturlig å pakke sammen sakene i Sverige og flytte hele hovedkontoret til København og gjøre SAS til «dansk alt sammen.»