Forbi køer i sikkerhetskontrollen for en hundrelapp

I alt 23 flyselskap på Oslo Lufthavn tilbyr såkalt "fast track." Der kommer reisende raskere gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er stadig flere flyselskap som tilbyr sine sine reisende å kunne bruke hurtigkøen gjennom sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn. På en normal dag sparer dette reisende tid, og man kommer raskere inn i avgangshallen. Det koster litt over en hundrelapp.

Bruken av fast track, som ordningen heter på Gardermoen, har skapt en ny trend blant mange reisende etter pandemien. De betaler seg forbi lange køer.

– Ja, vi ser at flere kunder i dag enn før pandemien benytter seg av muligheten til å kjøpe billett og fast track for å komme seg raskere ut til flyene, sier presseansvarlig hos Norwegian, Andreas Hjørnholm, til flysmart24.

Populært tilvalg

Da ordningen med fast track ble et tilbud på flyplassene, var det stort sett bare de forretningsreisende på business class som hadde adgang til å benytte seg av tilbudet.

Det å ha riktig farge på bonuskortet hos utvalgte flyselskap, som SAS, hjalp også mange gjennom.

Etter hvert har ordningen blitt et individuelt tilvalg hos flere selskap, som man kan kjøpe selv om man reiser på de aller billigste billettene. Spesielt gjelder dette den økende gruppen av lavprisselskaper.

Møtte kø – kjøpte fast track

Fast track er for noen selskap tilgjengelig inntil 30 minutter før avgang. Det betyr at man i praksis kan kjøpe dette på flyplassen, og slik unngå de verste køsituasjonene:

Det oppdaget Norwegian sist sommer da mange reisende ble skremt av alle historiene om såkalt køkaos på flyplassene.

– Gjennom sommeren har det vært veldig populært blant våre passasjerer å kjøpe fast track på flyplassene der vi tilbyr det. Det hadde trolig har sammenheng med problemene enkelte flyplasser hadde med kapasiteten på sikkerhetskontrollene sine i sommerferien. Siden sommerferien har nivået normalisert seg noe, sier Hjørnholm.

En del av flyprisen

Hos SAS og de store nettverksselskapene ligger adgangen til å bruke fast track i billett-typen. For SAS gjelder det de som enten reiser på Plus- og businessbilletter eller som har gullkort eller høyere i f.eks. Euro Bonus.

Også hos lavprisselskaper som Norwegian, Ryanair og Norse Atlantic Airways er tilgang til fast track også en del av produktet når man kjøper de dyreste billettene. Her har ting skjedd etter korona-pandemien:

– Siden de koronarelaterte reiserestriksjonene ble opphevet, har vi sett en tendens til at flere passasjerer velger maksimal fleksibilitet med en Flex-billett, hvor fast track er inkludert, sier Hjørnholm i Norwegian.

Koster en hundrelapp

Prisen for å kunne skli inn i fast track-køen på Gardermoen varierer litt fra selskap til selskap, men ligger generelt i overkant av en hundrelapp.

Hos Norwegian og Norse koster dette tilbudet 129 kroner, hos Flyr må man betale 125 kroner mens man hos Ryanair må betale 119 kroner.

Fast track-køen på Gardermoen er i dag plassert i den nye delen av terminalen, og er i ukedagene åpen fra 05-tiden på morgenen til 20 på kvelden. I helgene er åpningstiden fra klokken 06.